Ga naar de inhoud

Veelvoorkomende blessures dansers

Als danser wordt er ontzettend veel gevraagd van het lijf. Er worden hoge eisen gesteld aan de fysieke en mentale gezondheid. Danstechnieken die niet goed uitgevoerd worden en een verkeerde lichaamshouding kunnen leiden tot blessures. In deze blog zullen de veel voorkomende blessures onder dansers beschreven worden, hoe ze kunnen ontstaan en hoe je deze kunt voorkomen.

Stressfracturen

Een stressfractuur is een onvolledige breuk van een bot, ontstaan door langdurige overbelasting. Door herhaalde belasting kunnen barstjes ontstaan in de meest oppervlakkige laag van het bot. Dit zorgt voor een scherpe pijn, warmte en zwelling. Bij dansers zien we dit ontstaan bij het hielbeen, de middenvoetsbeentjes en bij het kuit- en scheenbeen. Vaak ontstaat dit door een verkeerde afwikkeling van de voeten tijdens de afzet en landing van sprongen en een herhaaldelijke overbelasting.

Hoe stressfracturen te voorkomen

Het is belangrijk om te kijken naar de externe factoren, zoals de ondergrond waarop gedanst wordt en schoeisel. Het is belangrijk dat de dansvloer schokabsorberend is en bij gebruik van dansschoenen kan een zooltje ondersteuning bieden. Daarnaast is techniek van groot belang. Door inrollen van de voeten, geen goede afwikkeling en/of verkeerde opvangreactie van de knieën ontstaat er een grotere belasting op het bot. Ook hormonale invloeden en voeding kunnen leiden tot ontkalking van het bot, waardoor de kans op een fractuur toeneemt.

Peesontstekingen

Bij dansers zien we door overbelasting of als gevolg van een periode waarin veel gesprongen wordt een peesontsteking ontstaan. De bekende achillespees- en kniepeesontsteking (ook wel ‘jumpers knee’) komen hierbij vaak voor. De ontsteking gaat gepaard met een verdikking van de pees en drukgevoelige zwelling.

Hoe peesontstekingen te voorkomen

Door voldoende kracht in de beenspieren te krijgen kan een peesontsteking voorkomen worden. Daarnaast kan een te korte achillespees zorgen voor een grotere opvang in de knieën tijdens de landing van de sprong, hierdoor is de kans op ontstaan van een ‘jumpers knee’ groter. Door gedoseerde spierversterkende en rekoefeningen kan de vorming van goed belastbaar nieuw weefsel gestimuleerd worden. Eveneens is een schokabsorberende ondergrond van belang en een goede danstechniek. Het geleidelijk opvoeren van de belasting en het verbeteren van de spiercoördinatie tijdens het landen na een sprong is essentieel om peesontstekingen te voorkomen.

Herken je jezelf in een van deze blessures of kamp je met een andere dansblessure? Maak dan een afspraak via info@mmfysio.nl of via ons telefoonnummer 024-3580779.

Geschreven door Manouk van Dommelen, fysiotherapeut & Docent Dans

Bron: Willemsen, T. (2007). Anatomie en blessures. Obey Willemsen.