Ga naar de inhoud

Voorste kruisband revalidatie testbatterij

Voorste kruisband revalidatie testbatterij

Een kruisband revalidatie is meestal een heel traject. Tijdens deze revalidatie begeleidt een fysiotherapeut jou om zo doelgericht mogelijk te revalideren. Wanneer jouw revalidatie al een aantal maanden op weg is, is het tijd voor een voorste kruisband testbatterij. Deze testen zijn onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en ervaring van onze therapeuten. De verschillende testen zijn niet met het blote oog te meten en zijn daarom een enorme meerwaarde om jouw revalidatie te versterken. 

Een wetenschappelijk onderbouwde voorste kruisband (VKB) testprotocol is van onschatbare waarde tijdens het revalidatieproces na een VKB-letsel. Het biedt niet alleen een gestructureerde aanpak voor revalidatie, maar het stelt ook fysiotherapeuten in staat om de voortgang van de patiënt nauwlettend te volgen en een beter inzicht te krijgen in de mate van herstel en de specifieke gebieden die extra aandacht nodig hebben.  Met de uitkomsten van deze testen kan er nog nauwkeuriger en doelgerichter gerevalideerd worden om zo jouw sportieve doelen te kunnen bereiken.  Bovendien biedt een gestandaardiseerd testprotocol een gemeenschappelijke taal tussen therapeuten, artsen en patiënten, waardoor de communicatie wordt verbeterd en de samenwerking wordt versterkt.

Dit ontworpen testprotocol voor de voorste kruisband omvat deze verschillende onderdelen:

Krachtmeting 

Hier wordt een uitgebreide krachtmeting gedaan waarbij de verschillen tussen het linker-/rechterbeen worden opgespoord.  We weten dat  een te groot links-rechts kracht verschil mogelijk risico kan zijn op het oplopen van een nieuwe kruisband scheur.

Sprongmeting

Tijdens deze test zullen er verschillende sprongtesten gedaan worden met twee benen met een been en/of zijwaarts. Dit allemaal om de kracht en controle van de knie te kunnen beoordelen. Wederom weten we dat grote verschillen tussen het linker- en rechter been een vergroot risico kunnen zijn op het oplopen van nieuwe blessures. Ook kunnen deze resultaten gebruikt worden om te vergelijken met normwaardes vanuit literatuur van vergelijkbare sporters. Zo kan de revalidatie nog persoonlijker en doelgerichter worden gemaakt. 

Loopanalyse

Tijdens de hardloopanalyse zul je een aantal keren op de loopband gaan lopen, dit kan op elke gewenste snelheid zijn. Hierbij kijken we onder andere naar jouw looptechniek, paslengte, contacttijden, asymmetrie of type voet landing. Met deze informatie kunnen we asymmetrie opsporen of kunnen we een gepersonaliseerd advies geven passend bij jouw sport of doel. 

Agility testen – Veld testen 

Tijdens deze veldtesten zal er gekeken worden hoe snel en wendbaar de sporter is, dit kan zo sportspecifiek mogelijk getest worden. Voor deze testen zijn er normwaardes bekend en kunnen we een uitspraak doen over de mate van herstel van de kruisband revalidatie. 

Vragenlijsten 

Hier worden verschillende vragen gesteld om in kaart te brengen hoeveel vertrouwen de sporten in zijn knie heeft. En om een inschatting te maken of de sporter klaar is om weer het veld op te gaan.  

Ben jij aan het revalideren na een VKB reconstructie, overleg met jouw therapeut of je klaar bent voor deze test. En stuur vervolgens een mail naar dionne@mmfysio.nl voor meer informatie of een afspraak te maken. 

Contactgegevens

Aanmelden nieuwsbrief