Een aantal maanden geleden vond je in onze nieuwsbrief een item over pijn. Zoals al eerder benoemd is pijn essentieel om ons te beschermen. Maar soms is deze beschermende functie niet meer zo nodig en houdt pijn toch aan. Of hetzelfde pijntje keert steeds terug.
Wist je dat:
- Pijn lang niet altijd betekent dat er schade is?
Vaak wordt gedacht dat pijn ALTIJD een signaal is van schade ergens in het lichaam. Dat is onjuist. Pijn is niet altijd een signaal dat er weefselschade of lokale irritatie van weefsel is. Er kan pijn zijn zonder dat er weefselschade is. Er kan weefselschade zijn en zonder dat er pijn is. Bij dezelfde hoeveelheid weefselschade kan de ene persoon veel pijn ervaren en de andere persoon minder. Erg complex dus.
We weten door veel onderzoek dat pijn er is om ons te beschermen en om te overleven. Een simpel voorbeeld: Als je met je vinger iets raakt dat heet is, zal de pijn die je voelt ervoor zorgen dat je je vinger terug trekt en de schade beperkt blijft. Soms is er zelfs helemaal geen schade. Bij lang aanhoudende pijn is er ook lang niet altijd weefselschade (meer), maar blijft ons ‘pijnsysteem’ alert en actief. Pijn heeft dan meer een over beschermende rol gekregen.
- 100% van de pijn pas waargenomen wordt als het signaal je brein heeft bereikt en daar is verwerkt?
Via onze zenuwbanen komt er de hele dag informatie ons brein binnen. Voor alle pijn geldt: dat deze pas ontstaat als het binnenkomende signaal het brein heeft bereikt EN daar is verwerkt. In het brein wordt bepaald hoe bedreigend/ gevaarlijk een binnenkomend signaal is. De mate waarin je brein signalen als bedreigend ervaart, heeft grote invloed op de hoeveelheid pijn die waargenomen wordt.
Zo zijn er onderzoeken gedaan naar de hoeveelheid pijn die mensen ervaren bij het toedienen van een prikkel, bijvoorbeeld een warmteprikkel. Wanneer precies dezelfde prikkel nogmaals wordt gegeven voorafgegaan door een bedreigende boodschap dat deze prikkel waarschijnlijk veel heter en pijnlijker is, ervaren mensen meer pijn bij de 2e prikkel (met precies dezelfde intensiteit).
- We een intern pijndempend systeem hebben?
Er zijn weinig medicijnen zo krachtig als onze lichaamseigen pijn dempende stoffen. Ons brein kan binnenkomende signalen uit het lichaam versterken, maar ook dempen. Dit doet het onder andere door middel van de aanmaak van signaalstoffen. Een voorbeeld hiervan is endorfine. Dit is een signaalstof die vrijkomt bij bijvoorbeeld beweging. En zo zijn er meerdere signaalstoffen die een pijn dempend effect kunnen hebben. Zoals eerder gezegd is ons brein dus het grote regelcentrum als het om pijn gaat.
Heb je vragen of ben je benieuwd hoe jij zelf je interne pijn dempende systeem meer kan aanspreken. Neem gerust contact met ons op.