Een hersenschudding bij sporters is een veel voorkomend letsel, echter is de definitie en richtlijn voor herstel nog niet altijd even duidelijk. Tijdens recent onderzoek heeft een team van specialisten een richtlijn opgesteld om sporters, coaches en medici te laten zien welke stappen er belangrijk zijn om te doorlopen tijdens het herstel. Ze proberen hiermee sporters zo optimaal mogelijk te laten herstellen van een hersenschudding als ze de richtlijn blijven volgen.
Wat is een hersenschudding
Ten eerste moet duidelijk worden wat er wordt verstaan onder een hersenschudding. De definitie van een hersenschudding is volgens de onderzoeksgroep: “Een hersenschudding wat ontstaat tijdens het sporten door een klap, val of dreun op het hoofd”. Hierbij ontstaan vrijwel direct kortdurig neurologische symptomen (zoals duizeligheid, sterretjes zien, misselijk worden of braken). Tot slot moeten deze neurologische symptomen niet het vermoeden geven dat er een andere heftige hersenletsel is ontstaan.
Welke stappen in het herstel moet een sporter doorlopen voordat hij/zij weer mag sporten
Voordat de eerste fase begint wordt er aangeraden om 24-48 uur complete rust te nemen, dat wil zeggen zowel fysiek als cognitieve rust. Een sporter wordt geadviseerd om niet naar school of werk te gaan en geen zware huishoudelijke taken te verrichten.
Fases van herstel
1) Dagelijkse activiteiten en werk/school mogen opgepakt worden als deze geen symptomen, zoals: misselijkheid, duizeligheid veroorzaken;
2) Lichte inspanning;
3) Sport specifieke inspanning zoals joggen of lichte kracht oefeningen. Vermijd inspanning waarbij symptomen opgeroepen worden;
4) Sportspecifieke training zonder contactmomenten;
5) Sport specifieke training met contactmomenten zoals duels tijdens voetbal of rugby;
6) Volledig terugkeren naar het sporten.
Tussen elke fase moet minimaal 24 uur zitten adviseert het onderzoeksteam, Dit om te kunnen kijken of er symptomen zijn ontstaan aan de vorige training of activiteit. Zodra de sporter symptoom vrij blijft na 24 uur mag hij naar de volgende fase van herstel gaan. Dit geldt ook omgekeerd zodra symptomen binnen 24 uur terugkeren zal de sporter een fase terug moeten gaan in het herstel.
Vervolgens moet er voorzichtig opgebouwd worden met krachtoefeningen, omdat de druk op het hoofd hoog kan worden tijdens het tillen van zware gewichten. Daarom adviseren ze om het in fase 3 en 4 gradueel op te bouwen. Tot slot als klachten langer dan 10-14 dagen persistent zijn, dan wordt het aangeraden om contact op te nemen met een zorgprofessionals die gespecialiseerd is in hoofdletsels.
Geschreven door Dionne Sloot fysiotherapeut en bewegingswetenschapper io.
Wilt u het hele artikel lezen:
Wiebe, D. J., Bretzin, A. C., & D’Alonzo, B. A. (2022). Progression through return-to-sport and return-to-academics guidelines for concussion management and recovery in collegiate student athletes: findings from the Ivy League–Big Ten Epidemiology of Concussion Study. British journal of sports medicine.