Ga naar de inhoud

Behandelingsaanpak voor hielspoor: Stappenplan voor Effectieve Zorg

Behandelingsaanpak voor hielspoor: Stappenplan voor Effectieve Zorg
Hielspoor wordt gekenmerkt door pijnklachten onder de hiel. Mensen met hielspoor ervaren vaak een stekende of zeurende pijn onder de hiel, vooral bij de eerste stappen in de ochtend of na langdurig zitten. De pijn wordt meestal verergerd door lopen, rennen of langdurig staan. Deze blessure vraagt veel geduld en een gedegen behandelplan. Uit onderzoek blijkt dat een stapsgewijze aanpak essentieel is voor een succesvolle behandeling. Drie interventies komen als beste naar boven; het rekken van de spieren en pezen onder de voet, taping van de voet en een gepersonaliseerde educatieve aanpak. Het wordt aangeraden om deze behandelmethodes gelijktijdig toe te passen, om zo het beste resultaat te behalen (Morrissey et al., 2021). In deze blog leggen we deze behandelmethodes verder uit en benadrukken we het belang van geduld bij deze blessure.

Educatie en zelfmanagement
Een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is het belang van educatie en zelfmanagement bij de behandeling van hielspoor. Onder educatie verstaan wij het goed kunnen uitleggen wat een hielspoor is en uitleggen welke factoren kunnen meespelen tijdens deze blessure. Het doel is patiënten bewust te maken van de oorzaken van hun pijn en hen te leren hoe ze deze op de lange termijn kunnen beheersen. Een viertal onderwerpen worden aanbevolen om te bespreken tijdens een behandeling voor hielspoor.

Load management: Een van de belangrijkste doelen van de behandeling is het effectief beheren van de belasting op de voet. Dit houdt in dat zowel statische als dynamische belastingen zorgvuldig in de gaten worden gehouden. Het is belangrijk om te begrijpen dat een verandering in de totale belasting een risicofactor kan zijn voor verergering van de klachten. Voor patiënten is het van belang om te leren hoe ze de belasting stap voor stap kunnen verhogen, met de juiste begeleiding. Vermijd lange periodes van statische belasting, zoals langdurig staan, en vermijd dynamische belasting door activiteiten zoals hardlopen.

Pijneducatie: Uitleg geven over de betekenis van pijn en het verwachte langzame herstelproces. Uitleggen waarom het eigenlijk pijn doet kan heel veel onnodige zorgen wegnemen. Dit kan helpen de blessure beter te begrijpen en zelf te managen.

Leefstijlfactoren: Uit onderzoek komt naar voren dat overgewicht een factor kan zijn in het oplopen van hielspoor. Aandacht besteden aan overgewicht kan daarom bijdragen aan het verminderen van hielspoorklachten. Therapeuten kunnen ondersteunen in het opstellen van een beweegprogramma. 

Het Juiste schoeisel: Het juiste schoeisel kan een groot verschil maken in het verlichten van pijn en het ondersteunen van het herstel. Comfort is daarbij de belangrijkste factor, en het schoeisel moet voldoende demping bieden en een juiste voorvoet- en achtervoet verhouding hebben. Dus bijvoorbeeld een schoen met een hoge hak kan meer druk geven op de hiel. Goed schoeisel kan helpen om de belasting van weefsels te verminderen en dus de symptomen van een hielspoor te verlichten. Er wordt geadviseerd om het lopen op blote voeten te vermijden.

Het rekken van de spieren en pezen onder de voet
Hielspoor klachten kunnen mede ontstaan doordat er te veel spierspanning onder de voet aanwezig is. Verschillende rekoefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van spanning onder de voet. Ten tweede is het advies om de voetspieren sterker te maken. Spieren die sterker en robuuster zijn, zijn beter geweerd tegen overbelasting.  Je fysiotherapeut kan je helpen bij het aanleren van de juiste oefeningen.

Taping van de voet

Het tapen van de onderzijde van de voet kan helpen bij het verlichtingen van pijnklachten tijdens een hielspoor. De tape kan bijdragen aan het verminderen van de spanning onder de voet tijdens activiteiten. Dit wordt echter wel geadviseerd in combinatie met de andere twee behandelmethodes. Alleen het tapen van de voet zal niet voldoende zijn. Zoals op de afbeelding te zien is, staat het stukje educatie centraal en zijn de rekoefeningen en het tapen ter ondersteuning aanwezig.

Wil je het hele artikel lezen?

Morrissey D, Cotchett M, Said J’Bari A, Prior T, Griffiths IB, Rathleff MS, Gulle H, Vicenzino B, Barton CJ. Management of plantar heel pain: a best practice guide informed by a systematic review, expert clinical reasoning and patient values. Br J Sports Med. 2021 Oct;55(19):1106-1118. doi: 10.1136/bjsports-2019-101970. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33785535; PMCID: PMC8458083.