Ga naar de inhoud

De invloed van stress op de ziekte van Parkinson

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van psychologische stress op de ziekte van Parkinson. Er is aangetoond dat stress een significante rol kan spelen bij het verergeren van klachten. Naast de bekende verstoring van dopamine bij Parkinson, zie je ook een snellere afbraak van het hormoon noradrenaline. De afbraak van noradrenaline draagt onder andere bij aan een somber en soms angstig gevoel. Mensen met Parkinson zijn hierdoor dus extra gevoelig voor stress en hebben hier tegelijkertijd ook nog eens veel meer last van. De symptomen kunnen verergeren in stressvolle situaties, waarbij je een toename van tremors kan zien, een toename van motorische problemen en meer last van freezing. Maar stress kan dus juist ook zorgen voor niet motorische symptomen zoals angst, somberheid, depressieve gevoelens, piekeren of slaapstoornissen.

Meer grip krijgen op stress is dan ook erg belangrijk om de kwaliteit van leven een stukje te verbeteren. Hoe ga je ermee om? Hier wordt veel onderzoek naar gedaan. Het helemaal vermijden van stress of piekerende gedachten is vaak niet mogelijk. Het wordt steeds meer geadviseerd om deze gevoelens en gedachten tijdelijk toe te laten, even bij stil te staan en vervolgens proberen van je af te laten glijden. Het zogenoemde “riding the waves”. In plaats van er tegen te vechten, probeer je er even in mee te gaan en weer naast je neer te leggen.

Gezien de impact van stress op Parkinson, wordt stressmanagement steeds meer omarmd als een essentieel onderdeel van de behandeling. Activiteiten zoals sporten, mindfulness, meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen blijken effectief bij het verminderen van stress en het verbeteren van de algehele kwaliteit van leven voor mensen met Parkinson.

Conclusie
Stress kan een aanzienlijke invloed hebben op de ziekte van Parkinson en de symptomen verergeren. Het begrijpen van deze stressreactie kan leiden tot betere behandelingsstrategieën die niet alleen de motorische symptomen aanpakken, maar ook het algehele welzijn van Parkinsonpatiënten verbeteren.