Ga naar de inhoud

Wist-je-dat-jes over pijn

Iedereen heeft weleens pijn. In de praktijk werken wij natuurlijk dagelijks met mensen die pijn ervaren. Soms is dit acute pijn, soms meer aanhoudende pijn, of een combinatie van beide soorten. Pijn is complex en wordt door veel factoren beïnvloed. Hier enkele wist-je-datjes over pijn.

Wist je dat:

  • Pijn geproduceerd wordt door je zenuwstelsel. Dat bestaat grofweg uit: je brein, je ruggenmerg en je zenuwvezels. Die zenuwvezels voorzien nagenoeg al onze lichaamsweefsels van gevoel (dus ook pijn).
  • Dat acute pijn een beschermende functie heeft en eraan bijdraagt dat je geneest. En deze vorm van pijn dus heel nuttig en nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een verzwikte enkel waar je even niet mee gaat hardlopen, omdat deze pijn doet.
  • Dat het zenuwstelsel gevoeliger kan worden en beter kan worden in het produceren van pijn. Dit is vaak aan de hand bij aanhoudende pijn (pijn die langer duurt dan 3 maanden). Vergelijk dit bijvoorbeeld met leren skiën. Des te meer uren je oefent, des te beter wordt je erin. Des te meer en langer je pijn hebt, des te beter wordt je systeem erin om pijn te produceren.
  • Dat het weefsel bij aanhoudende pijn volledig hersteld kan zijn en je toch pijn blijft voelen. Fascinerend maar waar. Je pijnsysteem kan te snel, te heftig of te vaak alarmsignalen afgeven. Dit kan je vergelijken met een rookmelder die al afgaat bij het aansteken van een kaarsje in plaats van wanneer je huis in brand staat. Het systeem alarmeert wel, zonder dat er echt sprake is van gevaar.
  • Dat er mogelijkheden zijn om de gevoeligheid van het zenuwstelsel te verminderen. Dit begint vaak met het goed begrijpen van wat pijn is, waardoor het ontstaat, of in stand gehouden wordt. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop aanhoudende pijn te beïnvloeden is.

Heb je na het lezen hiervan vragen, schroom niet om een afspraak te maken of informatie in te winnen hierover bij ons.