Ga naar de inhoud

Wat te doen bij nekpijn?

In het kort: 

  • Nekpijn ontstaat vaak door een slechte houding, onvoldoende bewegen of een ongeluk. 
  • Vaak is er veel spierspanning aanwezig in de nek en schouders.
  • Nekpijn kan hoofdpijn veroorzaken en tintelingen in armen en handen. 

Wat is nekpijn? 

Nekpijn is een veel voorkomende klacht. Zeker 2 op de 3 mensen krijgt in het leven last van nekpijn. Deze cijfers zien wij in de praktijk zelfs toenemen nu mensen meer thuis werken. Meestal is de oorzaak van de klachten onduidelijk voor mensen en verminderen de klachten na een aantal weken vanzelf. 

Wat zijn de klachten?

Nekpijn kan erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Het kan er voor zorgen dat bepaalde activiteiten moeizaam gaan of zelfs niet lukken. Nekklachten zijn erg uiteenlopend. Van lichte stijfheid in de nek en schouderregio tot ernstige pijn die dagelijkse activiteiten ernstig kunnen beperken. Nekklachten kunnen gepaard gaan met uitstraling naar de armen, vingers en het hoofd met soms hoofdpijn als gevolg.  

Oorzaken van nekpijn

  • Verkeerde houding tijdens werken of slapen 
  • Fysieke of mentale overbelasting
  • Een verkeerde beweging gemaakt
  • Hoge spierspanning 

De oorzaak van nekpijn is voor veel mensen vaak onduidelijk. Dit komt omdat nekpijn vaak sluimerend ontstaan en er niet een duidelijk ontstaansmoment is. Vaak gaan nekklachten gepaard met spierspanning, dit is echter niet altijd de primaire oorzaak van nekklachten.  Spierspanning kan bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde werk of slaaphouding, stress of overbelasting van de nek en schouderspieren. Vaker zorgt stijfheid van gewrichten, artrose of andere problemen van de wervels voor nekklachten en de eerder genoemde spierspanning. Maar nekpijn kan ook acuut ontstaan door een verkeerde beweging of een ongeluk. 

Hoe behandelen wij nekpijn? 

De fysio- en manueel therapeut kunnen u ondersteunen bij uw nekklachten. Belangrijk om te weten is dat nekklachten ook vaak vanzelf weer over gaan. Blijf uw dagelijkse activiteiten doen en blijf vooral regelmatig bewegen. Bij klachten langer dan 6 weken is het zeer verstandig om eens een afspraak te maken bij een van fysiotherapeuten. Wat kunnen wij doen? 

Oefentherapie: 

  • Middels oefeningen kunt u zelf er voor zorgen dat de spierspanning in uw nek afneemt, u meer beweeglijkheid krijgt in uw nek en uw nek- en schouderspieren sterker worden waardoor de kans op het terugkomen van klachten verkleint wordt. In deze video over een juiste werkhouding vindt u ook oefeningen die gemakkelijk thuis kan doen. 

Massage: 

  • Met behulp van massage kunnen wij ervoor zorgen dat de hoge spierspanning in uw nek minder wordt. Hierdoor kan u direct klachten vermindering ervaren. Daarnaast kunnen wij u leren om zelf uw nek en schouderregio te masseren waardoor u zelf ook kan bijdragen aan het verminderen van de spierspanning. 

Dry needling: 

  • Ervaart u uitstraling richting uw armen of hoofd dan kan dry neelding een effectieve manier zijn om uw klachten te verminderen. Bij dry needling wordt er gebruik gemaakt van meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld. Het werkt op bepaalde punten in de spier die triggerpoints genoemd worden. Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier die naast de lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. 

Houdingsadvies 

  • Zoals eerder benoemd kan een slechte houding invloed hebben op uw klachten. Op dit moment zien wij veel mensen met nekklachten door een slechte werkhouding. Sinds we met zijn alle meer thuiswerken zien we dat het aantal klachten door een slechte houding is toegenomen. In deze video geven wij adviezen hoe u een beter werkhouding aan kan nemen zonder allerlei hulpmiddelen te hoeven aanschaffen. Tijdens de behandeling kan de fysiotherapeut hier nog verdiepend op in gaan.
  • Daarnaast is het goed om uw matras en kussen eens in de zoveel tijd te controleren. Een te hard of te zacht matras, dit is per persoon verschillend, kan veel invloed hebben op uw klachten. Een oud matras kan uw slaaphouding dusdanig beïnvloeden dat u nekklachten ervaart. 

Manueel therapie

  • De manueel therapeut vergroot de beweeglijkheid van het pijnlijke gewricht door gecontroleerde (zachte en soms steviger) duw- en trekbewegingen van de lichaamsdelen eromheen. Soms gaat dat gepaard met een soort krakend geluid; vandaar de bijnaam ‘kraken’ ofwel de ‘manipulatie’. Vaak merkt u snel effect: de pijn vermindert en het bewegen gaat u makkelijker af. De manueel therapeut zal u ook aanvullende oefeningen meegeven.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken. Mail dan naar info@mmfysio.nl, bel naar 024-3580779 of maak online een afspraak.