Ga naar de inhoud

Voorkomen van blessures: training na de zomervakantie

De zomervakantie is een heerlijke tijd om te ontspannen. Nu is de tijd weer aangebroken om in beweging te komen en je trainingsroutine weer op te pakken. Of je nu een fanatiek sporter bent of eenmaal per week sport, het is essentieel om blessurevrij te blijven terwijl je het nieuwe sportseizoen in gaat. Om blessurevrij aan het nieuwe seizoen te beginnen, hebben we een aantal waardevolle tips op een rijtje gezet.

1. Opbouwen: het is verleidelijk om meteen voluit te starten met sporten. Het is belangrijk om tijd te nemen om je lichaam weer te laten wennen aan de belasting. Begin met een iets lagere intensiteit dan je gewend bent en bouw de belasting geleidelijk op. Zo voorkom je overbelasting en blessures.

2. Warming-up: een goede opwarming is van belang om je spieren en gewrichten voor te bereiden op de inspanning. Het klinkt eenvoudig maar veel sporters beginnen aan hun work-out zonder op te warmen. Neem tien minuten de tijd om te stretchen en rustige cardio oefeningen te doen om jouw lichaam klaar te stomen voor actie.

3. Core-stability: de stabiliteit van je buik, rug, heupen en billen. Een sterke core is belangrijk  voor de stabiliteit en balans tijdens het sporten. Voeg enkele eenvoudige core-oefeningen toe aan je routine om blessures te voorkomen. Denk hierbij aan: bruggetjes, planken, superman en het tillen van je benen in rug lig.

4. Rust en herstel: plan rustdagen in. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en sterker te worden. Vergeet niet dat rust net zo belangrijk is als inspanning. Bij sporten waar kracht en uithoudingsvermogen worden gevraagd, zoals: voetbal, tennis en hardlopen, kan je 24 tot 48 uur hersteltijd hanteren. Bij sporten waar veel kracht wordt gebruikt, zoals fitness, judo of rugby kan een hersteltijd van 48 tot 72 uur worden aangehouden.

5. Techniek: aangezien je hebt gelezen dat het opbouwen van je training belangrijk is, kan je deze relatief rustige trainingen gebruiken om te focussen op de specifieke techniek van jouw sport. Jouw techniek kan een bijdrage leveren in het voorkomen van een toekomstige blessure. Laat hierbij gerust een trainer of fysiotherapeut meekijken.

6. Luister naar je lichaam: wees alert op signalen van je lichaam. Dit kunnen allerlei signalen zijn. Het meest voorkomende is pijn of een voorstadium van pijn. Hierbij ervaar je bijvoorbeeld een trekkend, zeurend of scherp gevoel. Deze signalen kunnen aangeven dat je mogelijk te ver gaat. Als je dit ervaart, verlaag dan tijdelijk de intensiteit van je sport.

Hopelijk geven deze tips je weer houvast voor het komende sportseizoen. Onthoud dat een blessurevrije start weer een periode van sportplezier zal opleveren. Dus liever wat rustiger beginnen, om voor een langere periode voluit te kunnen sporten.

Mochten er klachten ontstaan tijdens of na het sporten, dan kun je bij ons terecht voor deskundig advies.

Veel sportplezier!

MMfysio