Ga naar de inhoud

Veelvoorkomende blessures dansers

Als danser wordt er ontzettend veel gevraagd van het lijf. Er worden hoge eisen gesteld aan de fysieke en mentale gezondheid. Danstechnieken die niet goed uitgevoerd worden en een verkeerde lichaamshouding kunnen leiden tot blessures. In deze blog zullen de veel voorkomende blessures onder dansers beschreven worden, hoe ze kunnen ontstaan en hoe je deze kunt voorkomen.

Enkelverzwikking

Letsels aan het enkelband apparaat treden met name op door het naar binnen zwikken van de voet. De enkel klapt dan naar buiten, waarbij de banden aan de buitenzijde van het gewricht op rek komen. Dit noemen we een inversietrauma. Omgekeerd kan het ook gebeuren, waarbij de enkel naar binnen klapt, een eversietrauma. Tijdens het hoog op de tenen staan (in klassiek ballet de relevé) is de neiging aanwezig tot ‘sikkelen’. Dit is het naar binnen kantelen van voet, een verkeerde danstechniek.

Hoe enkelverzwikkingen te voorkomen:

Belangrijk is om het sikkelen te voorkomen door te werken aan een goede voethouding tijdens de danstechnieken. Gewicht moet bij het op de tenen staan op de grote teen gericht zijn en in een lijn staan met het onderbeen. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de lange en de korte kuitbeenspier bevordert. Deze zijn voor de stabiliteit van het enkelgewricht van groot belang. Een goede stabiliteit, kracht in de benen en een goed uitgerust gevoel kan een in- of eversietrauma voorkomen. Vermoeidheid onder dansers zorgt eveneens voor een grotere kans op een blessure.

Rugblessures

De discipline en wilskracht van dansers is vaak enorm groot. Het nog beter willen doen en nog hoger willen komen met een been kan leiden tot compensatie in het lijf. Onderrugspieren worden dan vaak extra ingezet om hoger te kunnen komen, bijvoorbeeld door de rug te hol te trekken of te bol.

Hoe rugblessures te voorkomen:

Een goede ontwikkeling van zowel de rug- als buikspieren zijn van belang om de wervelkolom steun te bieden. Door een goed gebruik van de buikspieren kan voorkomen worden dat de onderrug te hol wordt getrokken. Daarbij is de houding van het lijf zeer belangrijk. Er moet goed gelet worden op een rechte houding van de rug, het op de juist manier kantelen van het bekken en goede stand van de enkel-, knie- en heupgewrichten. Ook een goede mobiliteit van de wervelkolom zorgt voor een betere belastbaarheid tijdens belasting.

Herken je jezelf in een van deze blessures of kamp je met een andere dansblessure? Maak dan een afspraak via info@mmfysio.nl of via ons telefoonnummer 024-3580779.

Geschreven door Manouk van Dommelen, fysiotherapeut & Docent Dans

Bron: Willemsen, T. (2007). Anatomie en blessures. Obey Willemsen.