Ga naar de inhoud

Valpreventie

U heeft wellicht afgelopen maand wat nieuwsberichten voorbij zien komen over toenemende valpartijen onder ouderen en ook de forse toename van het aantal fatale valpartijen onder 80 en 90-plussers. Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de eerste hulp na een valpartij. De gevolgen kunnen enorm zijn. Naast de maatschappelijke kosten en het persoonlijk leed, kan een val grote gevolgen hebben voor de zelfredzaamheid van ouderen, het langer zelfstandig kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Wat kunt u zelf doen om het risico op een val zoveel mogelijk te beperken?

1. Trainen van evenwicht en spierkracht

Probeer dit minimaal twee keer in de week te doen, bijvoorbeeld d.m.v. het televisieprogramma ‘Nederland in beweging’ of in een sportgroepje. Ook kunt u zelf oefenen met het zitten en staan zonder de handen te gebruiken of het staan op één been achter de wastafel of het aanrecht.

2. Medicatiecheck

Sommige medicijnen hebben invloed op de bloeddruk, het evenwicht of  de hersenen. Ook bij het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk (>=4) of bij het langdurig gebruik van medicijnen kan de kans om te vallen toenemen. Laat elk jaar uw medicatielijst controleren door de huisarts of apotheker.

3. Lekker en voedzaam eten

De behoefte aan voedingsstoffen verandert als u ouder wordt. Zorg ervoor dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals eiwitten en calcium voor sterke spieren en botten. Eiwitten zitten vooral in melk en melkproducten, kaas, vis, vlees, ei en vleesvervangers. Maar ook in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Zorg dat u voldoende drinkt (1,5-2 liter vocht per dag). En zorg ervoor dat u op gewicht blijft. Als u onbedoeld meer dan 4 kg in afvalt in 6 maanden, maak dan een afspraak met de huisarts.

Heeft u behoefte aan voedingsadvies? Neem dan contact op met een diëtist. Ook vind u meer informatie op de website van het Voedingscentrum.

4. Ogen controleren

Goed zicht is heel belangrijk voor een goede balans. Poets daarom elke dag de bril. Zorg voor genoeg licht in huis. En laat tot slot elk jaar de ogen testen.

5. Goed passende schoenen

Goed schoeisel kan ook het risico op vallen verminderen. Zorg dat de schoenen goed passen, stevig zijn en geen hoge hak hebben (<=4 cm). De voeten worden groter naarmate u ouder wordt, dus laat bij twijfel de voeten opmeten in de winkel. Als u binnen liever sloffen draagt, zorg dat deze dan goed om de voeten blijven zitten en een stevige zool hebben. Verzorg de voeten goed, of laat dat door een pedicure doen. Voetproblemen kunnen voor een mindere balans zorgen. Maak een afspraak met de huisarts of podotherapeut bij pijnklachten aan de voeten.

6. Maak het huis veilig

Thuis zijn er een hoop kleine dingen die u kunt doen om het veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan voldoende verlichting overal in huis, het wegwerken van kabels en snoeren, het vrijhouden van de trap en het installeren van een handgreep op het toilet.

Als u behoefte heeft aan meer advies omtrent veiligheid in huis, kunt u een afspraak maken met een ergotherapeut, die met u alle ruimtes zal bekijken.

U kunt online het valrisico testen op: https://www.testjevalrisico.nl/

Wij bieden geregeld valpreventie cursussen in Nijmegen en Malden aan voor mensen die bezorgd zijn om te vallen, al gevallen zijn of moeite hebben met balans en bewegen. Neem voor meer informatie contact op met MMfysio: 024-3580779

Bron: VeiligheidNL