De zon schijnt en de temperatuur stijgt. Het is nog lente, maar het voelt als zomer. Om fit te blijven moeten we bewegen en sporten. Hoe doet u dat? Waar houdt u rekening mee? Dat leest u hier!
De nationale beweegnorm voor volwassenen is 2,5 uur matig intensief bewegen, verspreid over de week. Denk hierbij aan wandelen en fietsen. Om aan de norm te voldoen dient u ook minimaal 2 keer per week spier- en bot versterkende oefeningen te doen. Voor ouderen wordt dit gecombineerd met balansoefeningen. Langer, vaker en intensiever bewegen zal leiden tot meer resultaat. In de hitte kan het een uitdaging zijn, om te voldoen aan deze norm. Wanneer de temperatuur boven de 25 graden stijgt is het goed om de intensiteit van de training te verlagen. Uw lichaam moet eerst wennen aan de hitte.
Het is belangrijk om veel water te blijven drinken. Zeker zo’n 2 tot 2,5 liter per dag. Als u gaat bewegen of sporten verliest u namelijk meer vocht. Om de vochtbalans te controleren kan u kijken naar uw urine. Hoe donkerder, hoe meer water u moet drinken. De urine wordt lichter als de vochtbalans meer op peil komt. Tijdens het sporten zou u er ook voor kunnen kiezen om een isotone drank te drinken. Deze drank bevat de mineralen en zouten die u tijdens het sporten verliest.
Een veelvoorkomend probleem tijdens de hitte is kramp. U zweet meer en kan door een verlies van vocht en mineralen kramp krijgen. Wederom een belangrijke reden om uw vochtinname hoog te houden. Om de kramp te verminderen zou u uw spieren kunnen oprekken.
Als u buiten gaat bewegen of sporten in de hitte, kunt u een aantal eenvoudige dingen doen om oververhitting of blessures te voorkomen:
● Doe een warming-up, ondanks dat het warm is buiten, zijn uw spieren nog niet opgewarmd;
● Doe een cooling-down. Laat uw hartslag en temperatuur rustig zakken. Vervolgens doet u er goed aan om te gaan douchen. Zo voorkomt u dat het lichaam niet te veel afkoelt;
● Doe water over uw lichaam om af te koelen of maak een handdoek nat voor in uw nek en/of gezicht.
● Neem voldoende pauzes. Het lichaam te veel pushen in de hitte is niet verstandig, een zonnesteek of oververhitting ligt op de loer.
Mocht u toch in de situatie zijn waarin u uw lichaam heeft uitgeput, kan oververhitting worden herkend aan de volgende symptomen: vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, hoofdpijn, concentratieverlies of zelfs een snelle hartslag, een bleke huid of flauwvallen. Bemerkt u een van deze symptomen, zorg dan direct voor verkoeling. Probeer deze symptomen vroegtijdig te herkennen en op voorhand te voorkomen.
Blijf je fit en ga je bewegen of sporten in de hitte? Luister dan goed naar de signalen en grenzen
van je lichaam.
Veel sport- en beweegplezier gewenst!
MMfysio