Schouderblessures zijn vaak pijnlijk en langdurig. Het liefst zouden we deze blessures dan ook willen voorkomen. In een recent onderzoek heeft een onderzoeksteam een richtlijn opgesteld met de de belangrijkste aanbevelingen en principes die een sporter kan volgen tijdens een schouderrevalidatie. Wanneer een sporter zich houdt aan deze principes, zal de schouderrevalidatie zo optimaal mogelijk verlopen en het risico op het opnieuw oplopen van een schouderblessure verminderen. Vervolgens heeft dit onderzoeksteam een aantal criteria gevonden waaraan een sporter moet voldoen om succesvol terug te keren op het sportveld na een schouderblessure.
Over welke schouderblessures hebben we het?
In deze studie hebben onderzoekers het over schouderklachten als gevolg van een overbelasting door sporten. Ze maken onderscheid tussen bovenhandse sporten en onderhandse sporten.
5 tips die belangrijk zijn tijdens de revalidatie van een schouderblessure
- Laat de mate van pijn je leiden hoeveel je de schouder belast, dit houdt in dat je goed naar de schouder moet luisteren, wanneer je pijn ervaart of irritatie voelt, stop je met belasten en ga je niet door met oefenen.
- Zorg ervoor dat je schouder altijd soepel en beweeglijk blijft, dit kan middels rekoefeningen en mobiliserende oefeningen. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij helpen als de schouder toch stijf wordt in het bewegen.
- Voeg ook werpoefeningen toe aan je oefenprogramma. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen met gooien en vangen van een bal. Dit kan later zwaarder gemaakt worden door een zwaardere of grotere bal te gebruiken.
- Train ook uw brein. U mag aandacht besteden aan uitdagende en coördinatief moeilijke oefeningen. Denk hierbij aan oefeningen met dubbeltaken, een bal vangen terwijl je rekensommen maakt.
- Sport specifiek trainen, kies oefeningen die dichtbij uw sport staan.
Vervolgens is het belangrijk om na een langdurige schouderrevalidatie de sporter weer het veld op te sturen. Wanneer weet je of de sporter klaar is met de revalidatie? Dit onderzoek heeft een aantal criteria opgesteld waaraan een sporter moet voldoen, om deze beslissing beter te kunnen nemen.
Criteria waar een sporter aan moet voldoen om succesvol terug te keren
- De pijn moet volledig verdwenen zijn
- De schouder moet weer volledig beweegbaar zijn, dit houdt in dat de linker en rechter schouder geen beperkingen en of verschillen in beweging mogen laten zien.
- De kracht in de schouder moet optimaal zijn, hier geldt ook dat de kracht links en rechts (bijna) gelijk moet zijn.
- Het leveren van power en vermogen bij bijvoorbeeld gooien/vangen en duwen moet weer pijnvrij en krachtig kunnen.
- Alle omliggende gewrichten moeten ook weer soepel en optimaal functioneren.
- De sporter moet er mentaal ook klaar voor zijn. Zelfvertrouwen hebben om weer te kunnen sporten.
Geschreven door, Dionne Sloot Fysiotherapeut & bewegingswetenschapper io.
Wilt u het hele artikel lezen:
Schwank, A., Blazey, P., Asker, M., Møller, M., Hägglund, M., Gard, S., … & Athlete Shoulder Consensus Group. (2022). 2022 Bern Consensus Statement on Shoulder Injury Prevention, Rehabilitation, and Return to Sport for Athletes at All Participation Levels. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 52(1), 11-28.