Ga naar de inhoud

Op rolletjes

Regelmatig melden mensen zich bij onze praktijk met sportblessures. We hebben veel ervaring met het behandelen van de meeste blessures en lopen zelf ook wel eens wat op. Nieuwe kennis, technieken of hulpmiddelen gebruiken we als daar indicatie voor is. Alles om weer met plezier terug te keren naar sport.

Een foamroller is een van die hulpmiddelen. Het gebruik en/of de aanschaf ervan adviseren we regelmatig om optimaal te herstellen van een blessure. Meestal is dit bij een blessure aan de benen. Maar wat doet zo’n foamroller nu eigenlijk? Ik ben op onderzoek gegaan in de literatuur en kwam een leuke review tegen over de effecten van een foamroller.

Het onderzoek

Een groep onderzoekers heeft de literatuur doorgespit met het doel de volgende vragen te beantwoorden:

(1) Verbetert het gebruik van een foamroller de mobiliteit van een gewricht zonder de spierprestatie te beïnvloeden?

(2) Verbetert het gebruik van een foamroller na een intensieve sportsessie het spierherstel en vermindert het spierpijn?

(3) Heeft het gebruik van een foamroller voor sporten invloed op de prestatie?

De consensus op de eerste vraag is dat het gebruik van de foamroller in ieder geval kortdurend een verbetering van de mobiliteit geeft. Dit geldt voor zowel de heup, de knie en de enkel. Prestatie wordt hierbij niet negatief beïnvloed. Een foamroller is hierdoor zeer geschikt om te gebruiken als onderdeel van warming-up en cooling down. De toename in beweeglijkheid na sporten wordt vergroot als je rollen combineert met rekoefeningen.

Spierpijn neemt flink af als je binnen een half uur begint met foamrollen, en blijft verder afnemen als je dagelijks een sessie rollen inlast.Over prestatie na foamrollen is minder duidelijkheid te scheppen. Het lijkt erop dat er geen positief en geen negatief effect op prestatie is. De ervaren vermoeidheid wordt wel beïnvloed als er voor het sporten gerold wordt. Meerdere onderzoeken geven aan dat deze minder is. Het rollen werd hierbij altijd gecombineerd met een intensieve warming-up.

Helaas waren de gebruikte protocollen voor het gebruik van de foamroller nogal uiteenlopend en is het effect op lange termijn onbekend. We weten dus niet wat de optimale duur, ritme en druk is voor het gebruik van de foamroller. Positief is dat bijna alle gebruikte protocollen een verbetering geven en je dus weinig fout kan doen.

De onderzoekers denken dat een stevige foamroller beter werkt dan een zachtere. Tip uit de praktijk: Ze gaan ook langer mee!

Take home message: Gebruik een foamroller voor en na het sporten, je kan er alleen maar beter van worden.

Jouke van de Kerkhof
Fysiotherapeut
Manueeltherapeut
Sportfysiotherapeut i.o.

Bron:Cheatham SW et al 2015. The effects of self-myofascial release using a foam roll or roller or roller massager on joint range of motion, muscle recovery, and performance: A systematic review. Int J sports phys ther