Onze Nederlandse taal kent heel veel uitdrukkingen:
“Ik werd helemaal licht in mijn hoofd”.
“Het zweet brak me uit”.
“Het benam mijn ademhaling, daarna kon ik gelukkig weer opgelucht ademhalen”.
“Het voelde als een knoop in mijn maag”.
Wie kent ze niet? In onze taal drukken we hiermee uit hoe we ons voelen. En een half woord is voldoende, we weten precies hoe de ander zich voelt!
Het zijn uitdrukkingen waarbij ons lijf voelbaar reageert. Ineens een sensatie in ons lijf, getriggerd door iets wat er gebeurt. Deze lijfelijke sensaties zijn reacties vanuit ons onbewuste, autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel is een verbindend netwerk van ons lijf met de wereld om ons heen én ook met onze binnenwereld zoals bij verdriet, angst of bezorgdheid.
“Ik werd ineens licht in mijn hoofd”. Veel mensen herkennen dit gevoel bij een heftige emotie. Meestal verdwijnt het ook weer en vergeten we dat dit gebeurde. Maar soms blijft het gevoel zitten en heb je het idee dat er “iets” niet klopt in je hoofd. Zo’n lijfelijke reactie vanuit ons autonome zenuwstelsel lijkt ineens op zichzelf te staan. De emotie is er niet meer, het gevoel blijft. Het zenuwstelsel ontregelt, onbewust, de doorbloeding en onze zuurstof. En dit geeft het gevoel van licht in het hoofd.
Als er medisch geen diagnose gesteld kan worden voor een klacht, dan is er vaak sprake van een ontregeld autonoom zenuwstelsel. Gelukkig is over deze ontregeling weer regie te krijgen. Samen met de patiënt kijken we naar de klachten en de tijd waarin de klachten zijn ontstaan. Er is vaak sprake van een onderliggend verhoogde spanning in het lijf. Door inzicht te krijgen, leren de situaties te herkennen en bewust spanning te verminderen zijn deze klachten vaak te verhelpen.
Meer weten?
Kijk eens naar de folder “Grip op onbegrepen klachten” en “Training in ontspannen” op de praktijk of op onze website.