In mei was Lieke een week afwezig vanwege de opleiding tot oedeemtherapeut. In het najaar volgen nog enkele cursusdagen en een eindopdracht. Dan mag zij zich oedeemtherapeut noemen, net als Dominique.
Wat is oedeem eigenlijk?
Oedeem is niets anders dan een te veel aan vocht in het weefsel. Het kenmerkt zich meestal door een zwaar en vermoeid gevoel in een arm, been of borst. Het kan zich ook manifesteren op andere plaatsen in het lichaam. Het kan lokaal ontstaan na kneuzingen, infecties of een operatie. Ook een allergische reactie kan lokaal oedeem als gevolg hebben. De meeste mensen kennen de dikke benen wel die ontstaan bij slecht werkende aderen / spataderen (veneuze insufficiëntie). Dit wordt veneus oedeem genoemd.
Als het lymfesysteem tekort schiet, ontstaat er lymfoedeem. Via lymfe (weefselvocht) kunnen stoffen van en naar onze cellen worden vervoerd. De afvoer van lymfe vanuit armen en benen gebeurt via de lymfeklieren in de oksels en de liezen. Lymfoedeem kan ontstaan als deze klieren zijn verwijderd, of door bestraling zijn beschadigd. Dit kan gebeuren bij de behandeling van kanker. Ook als de lymfevaten zijn aangetast kan er lymfoedeem ontstaan. Het lymfestelsel kan beschadigt raken door een wondroosinfectie, ernstige brandwonden of bijvoorbeeld een open botbreuk. Er bestaat ook nog een kleine groep mensen die een aangeboren afwijking van het lymfestelsel hebben.
Wat kan de oedeemtherapeut voor u betekenen?
De oedeemtherapeut ziet met name mensen met lymfoedeem. De behandeling van lymfoedeem is zowel gericht op het voorkomen van verergering (preventie) als op vermindering van de gevolgen van lymfoedeem. De behandeling kan bestaan uit compressietherapie (bv. zwachtelen, therapeutisch elastische kous), manuele lymfe drainage (speciale handgrepen om het vocht af te drijven), lymfetaping, oefentherapie en voorlichting gericht op het verminderen van risicofactoren.De behandeling van lymfoedeem bestaat uit 2 fasen. In de eerste fase speelt het verminderen van de zwelling de belangrijkste rol. In de tweede fase, de onderhoudsfase, wordt compressietherapie gegeven (meestal met behulp van kousen) en past de patiënt zoveel mogelijk zelf aangeleerde vaardigheden toe.
Bron: Richtlijn lymfoedeem 2014, Patiëntenversie, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)