Sommige mensen rapporteren dat natte en koude dagen of een verandering in het weer hun pijnklachten verergeren. Weinig studies hebben echter de relatie tussen het weer en lage rugpijn goed onderzocht. In deze studie onderzoeken de auteurs het verband tussen verschillende weersomstandigheden en het risico op een nieuwe periode van lage rugpijn.
Methode
In dit onderzoek maakten de auteurs gebruik van data van het PACE trial, waarin onder andere het paracetamol gebruik bij mensen met lage rugpijn werden vastgelegd. De deelnemers hadden een pijnperiode van lage rugpijn van korter dan zes weken gehad, waaraan minstens één pijnvrije maand vooraf was gegaan. Mensen waarbij ernstiger rugklachten vermoed werden, die veel pijnstillers gebruiken of andere onderliggende ziektes hadden, werden geëxcludeerd.
De exacte weersomstandigheden werden opgevraagd bij drie grote weerstations: neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid, windvlagen, windrichting en luchtdruk. In interviews werd de timing van de start van de klachten nagevraagd en de weersomstandigheden van die dag werden vergeleken met die van de dag ervoor.
Resultaten
Gegevens van 981 Australiërs werden geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd was 44,3 jaar. Gedurende de studieperiode waren de medianen: 1,3 mm neerslag, 17,2 °C, 72,0% luchtvochtigheid, 11,8 km/h windsnelheid, windvlagen van 16,9 km/h, windrichting 167,2 graden en de luchtdruk 1017,6 hPa. Alleen een hogere temperatuur had een kleine significante associatie met de start van lage rugpijn.
Conclusie en opmerkingen
In deze studie werd alleen een klein verband gevonden tussen een hogere buitentemperatuur en een nieuwe pijnperiode van lage rugpijn. Een stijging van de temperatuur ging samen met een lichte stijging van het risico op rugpijn. Neerslag, luchtvochtigheid, luchtdruk en wind hadden allemaal geen invloed op het ontstaan van een pijnperiode. Deze resultaten bleven in stand als werd gekeken naar het weer op één dag, veranderingen in het weer gedurende een bepaalde periode en veranderingen in één week of één maand tijd. Interessant is dat patiënten doorgaans een verband leggen met koud en vochtig weer, terwijl in dit onderzoek er een (klein) verband is met een temperatuurstijging. Bij de interpretatie van deze studie voor mensen in Nederland moeten we wel rekening houden met het verschil in klimaat tussen Nederland en Australië.
Bron: Beilken, K., Hancock, M.J., Maher, C.G., Li, Q., Steffens, D.(2016). Acute Low Back Pain? Do Not Blame the Weather-A Case-Crossover Study. Pain Med. Dec 15 Samenvatter: Marjolein Streur, https://www.psychfysio.nl/speelt-weer-rol-acute-rugklachten/