Ooit nog wel eens iets gehoord of gelezen over het middenrif? Grote kans dat dat niet meer na de biologielessen op school is geweest. Gelukkig werkt ons middenrif gewoon, ook zonder dat we het ons bewust zijn!
Het middenrif is een koepelvormige spier die de borst- en buikholte van elkaar scheidt. In onze borstholte zitten onze longen en het hart, in onze buikholte onze maag, lever, milt, darmen en blaas.
Ons middenrif hebben we vooral nodig voor een goede ademhaling. Een ontspannen ademhaling wordt door aanspannen van ons middenrif geregeld. We kennen dat als buikademhaling: we kunnen onze buik rustig voelen opbollen en weer “platter” worden. Tot zover niet veel nieuws.
Minder bekend is dat bij vermoeidheid waar geen oorzaak voor gevonden wordt, de kans bestaat dat het middenrif tijdens de ademhaling niet goed beweegt. Het middenrif is té gespannen (net zoals spanning bij andere spieren in ons lijf): de ademhaling zit hoog. Je voelt je moe, misschien duizelig en bent snel buiten adem. Weer adem leren halen met je middenrif kan deze vermoeidheid verminderen. Een gespannen middenrif kan ook de oorzaak zijn van pijnklachten, bijvoorbeeld onder de ribbenboog, in de borstkas of rug.
Goed om te weten is dat er ook een bijzondere relatie is tussen ons middenrif en de bekkenbodem. Door een gespannen middenrif kunnen de bekkenbodemspieren ook te gespannen raken en reden zijn voor bijvoorbeeld ongewenst verlies van urine of pijn in de bekkenbodem. Zie het als een keten van spieren die voor hun werking elkaar beïnvloeden.
Tot slot een goede tip: check eens bij jezelf hoe je ademhaalt. Doe je dit door je neus of je mond? Leer jezelf aan adem te halen door je neus. Er is ook een functionele relatie tussen neusademhaling en het bewegen van het middenrif. Goed ademhalen doe je door je neus. En dat levert gezondheidsvoordelen op boven de mondademhaling!
Vragen hierover? Neem contact op met MMfysio.