Incidentie van voetbalblessures
Voetbal is een blessuregevoelige sport, veel voetballers hebben wel eens te maken met een milde blessure die hen enkele dagen tot weken van het sporten af houdt. Verschillende onderzoeken laten zien dat voor elke 1000 uur dat iemand voetbalt, hij of zij maar liefst tussen de één en achttien blessures oploopt.
Het doel van het FIFA 11+ warming-up protocol
Omdat het aantal blessuregevallen zo hoog is binnen de voetbalwereld heeft de FIFA een preventief warming up protocol ontworpen om de meest voorkomende blessures te verminderen. Het FIFA 11+ warming up protocol. Dit protocol bestaat uit verschillende componenten en besteedt aandacht aan veel risicofactoren voor het oplopen van blessures. Een voetbalblessure kan opgelopen worden door intrinsieke risicofactoren, denk hierbij aan spiervermoeidheid, te lage kracht, verminderde conditie. Maar ook door extrinsieke risicofactoren, denk hierbij aan een beuk van een tegenspeler, het veld of het schoeisel.
Het FIFA 11+ warming up protocol is ontwikkeld door de groep experts in opdracht van de FIFA om de bekende intrinsieke risicofactoren voor blessures in het voetbal te verminderen. Het programma bestaat uit vijftien wetenschappelijk onderbouwde oefeningen gericht op kracht, balans en coördinatie die achtereenvolgens worden uitgevoerd tijdens de warming-up.
Het protocol bestaat uit drie delen: 1) langzaam rennen en dynamisch strekken, 2) zes oefeningen gericht op de romp en benen en 3) hardloopoefeningen met verhogen van snelheid en complexiteit van bewegingen. Het wordt door de experts aanbevolen om het warming up protocol minstens drie keer per week uit te voeren. Ze raden aan om dit door voetbaltrainers, fysiotherapeuten of coaches te laten doen.
Deze studie onderzocht de impact van het FIFA warming-up protocol op het ontstaan en ernst van blessures in tweede divisie voetballers. In deze blog beschrijven we de belangrijkste resultaten van dit onderzoek:
Resultaten van het protocol
Het FIFA 11+ programma verhoogde de algemene kracht, de coördinatie en lenigheid van de onderste ledematen. Onderzoek heeft al eerder aangetoond dat een juiste coördinatie en balans tussen spierkracht van heup-, knie- en enkelgewrichten in gewrichten tijdens het voetballen van belang is om geen blessures op te lopen. Door dit protocol driemaal per week uit te voeren laten ze zien dat deze balans in spierkracht tussen de gewrichten van de onderste ledematen verbeterd wordt. Daarom kan het programma een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van blessures.
Resultaten van het protocol; Het aantal blessures
De algemene incidentiecijfers heeft een vermindering van 11% in het totale aantal geblesseerde spelers en een gemiddelde vermindering van de speeltijd met zes dagen, in vergelijking met spelers die niet het FIFA 11+ warming-up protocol hebben gevolgd. De trainings- en wedstrijd incidentie waren allemaal lager bij de spelers die drie maal per week het FIFA 11+ warming-up protocol uitvoerde. Het FIFA 11+ warming-up protocol verminderde het risico op blessures met 35%; en de kans op blessures was relatief lager (respectievelijk 27% en 29% voor trainingen en wedstrijden).
Conclusie
Het FIFA 11+ warming-up protocol ter voorkoming van blessures resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de kans op het oplopen van blessures. Bovendien wanneer spelers het protocol volgen, waren de opgelopen blessures ook minder ernstig van aard. Het advies is om dit warming-up protocol vaker te gaan gebruiken tijdens voetbaltrainingen en tijdens revalidatie trainingen bij de fysiotherapeut.
Geschreven door Dionne Sloot fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.
Wilt u het hele artikel lezen:
Nuhu, A., Jelsma, J., Dunleavy, K., & Burgess, T. (2021). Effect of the FIFA 11+ soccer specific warm up programme on the incidence of injuries: A cluster-randomized controlled trial. PloS one, 16(5), e0251839