Ga naar de inhoud

Elleboogklachten wat zijn het en hoe kunnen we het behandelen?

Elleboogklachten

Een pijnlijke buitenkant van de elleboog wordt vaak herkend als tenniselleboog, maar wat is het nu eigenlijk? En hoe kunnen we het behandelen? Een recent artikel vergelijkt verschillende behandelmogelijkheden en geeft adviezen over de effecten hiervan.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is herkenbaar door pijn aan de buitenzijde van de elleboog, ter hoogte van het botje. Ook zijn de onderarmspieren vaak gespannen en pijnlijk. Een stoel optillen, een zware tas dragen of ergens stevig in knijpen geven vaak herkenbare pijn. Vreemd genoeg wordt een tenniselleboog vaker bij niet racketsporten gezien dan wel. Als mensen last hebben van een tenniselleboog raadplegen ze vaak een fysiotherapeut. In deze blog leest u over de verschillende behandelmogelijkheden. 

Risicofactoren

Onderzoek laat zien dat een tenniselleboog vaak ontstaat door krachtige repeterende bewegingen met de onderarmspieren. Dit zijn bijvoorbeeld zware werkzaamheden met de handen die meerdere uren achter elkaar uitgevoerd worden. Denk aan: schroeven draaien, tillen, knijpen. Vrouwen hebben een vergrote kans om een tenniselleboog op te lopen. Zo benoemt het artikel nog een aantal andere risicofactoren die de kans op het oplopen van een tenniselleboog vergroten; Roken, bekend zijn met andere blessures in de schouder of pols, werken met zware objecten >20kg, repeterende bewegingen voor meer dan twee uur per dag maken.

Behandelmethodes

Het artikel onderzocht de effecten van verschillende behandelmogelijkheden bij het herstel van een tenniselleboog. Het artikel kijkt of een behandelmethode effect heeft op de ervaren pijn van de patiënt, naar de functie in het dagelijks leven en naar de knijpkracht van de hand.

Oefentherapie om de onderarm spieren te versterken
Ten eerste laten ze zien dat krachtoefeningen effectief zijn om de pijn te verminderen in het dagelijks leven en knijpkracht te laten toenemen. De intensiteit van de krachtoefeningen moeten zorgvuldig worden opgebouwd. Hierbij kan een fysiotherapeut ondersteunen.

Rekken van de onderarmspieren
Vervolgens laten ze in het artikel zien dat alleen het rekken van de gespannen onderarmspieren geen positief effect teweeg brengt, maar als dit in combinatie gedaan wordt met krachtoefeningen het wel positief bijdraagt aan vermindering van pijn en toename van (sport)activiteiten.

Massage van de onderarmspieren
In het onderzoek kijken ze ook naar de effecten van massagetechnieken. Massagetechnieken en rekoefeningen kunnen bijdragen aan het verminderen van de pijnlijke gespannen spieren van de onderarm. Echter laat het artikel ook zien dat wederom massage alleen niet voldoende is om een tenniselleboog te laten herstellen, maar dat het in combinatie met krachttraining positief effect oplevert.  

Dry-needling
Over dry-needling geeft het artikel matig tot slecht bewijs dat het een positief effect heeft op het verminderen van pijn en functie in het dagelijks leven. Wel geven ze aan dat het gecombineerd kan worden met massagetechnieken en krachttraining.

Tapen van de elleboog en onderarmspieren
Tot slot, schrijven ze dat het tapen van de buitenzijde van de elleboog kon ondersteunen bij het pijnvrij knijpen en tillen in dagelijkse activiteiten. Het heeft twee groepen patiënten vergelijken, waarbij de groep met tape een duidelijke verbetering in pijnvrij knijpen en tillen liet zien. Het advies wat ze hierbij geven is om met een fysiotherapeut krachttraining en tapen te combineren.

Geschreven door Dionne Sloot fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.

Wilt u het hele artikel lezen:

Lucado, A. M., Day, J. M., Vincent, J. I., MacDermid, J. C., Fedorczyk, J., Grewal, R., … & Beattie, P. F. (2022). Lateral Elbow Pain and Muscle Function Impairments: Clinical Practice Guidelines Linked to the International Classification of Functioning, Disability and Health from the Academy of Hand and Upper Extremity Physical Therapy and the Academy of Orthopaedic Physical Therapy of the American Physical Therapy Association. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 52(12), CPG1-CPG111.https://www.jospt.org/doi/10.2519/jospt.2022.0302