Ga naar de inhoud

De kracht van bewegen: lichaamsbeweging helpt bij het reguleren van de bloeddruk

Dat bewegen gezond is weten we, en dat het voordelen heeft voor ons hart en bloedvaten wordt steeds duidelijker. Toch heeft een grote groep Nederlanders te maken met klachten aan het hart en bloedvaten. Een van de bekendste problemen is een te hoge bloeddruk, ook wel bekend als hypertensie. Hierbij is de druk in de bloedvaten constant verhoogd. Naast dat het allerlei ongemakken veroorzaakt, is het ook een belangrijke risicofactor op het krijgen van hart- en vaatziekten, waaronder beroertes, hartaanvallen of hartfalen. Een hoge bloeddruk in Nederland varieert afhankelijk van verschillende factoren, leeftijd, geslacht en leefstijl. Over het algemeen wordt geschat dat ongeveer 30-40% van de volwassenen in Nederland een te hoge bloeddruk heeft.

Regelmatige lichaamsbeweging wordt algemeen erkend als gezond. Ook wordt het gezien als een mogelijke methode om de bloeddruk te verlagen. Steeds meer onderzoek laat de positieve effecten van bewegen zien op de bloeddruk in rust. Ook lichaamsbeweging in vergelijking tot medicatiegebruik om de bloeddruk te verlagen wordt de laatste tijd steeds meer onderzocht.

In deze blog kijken we naar een systematische review die de effecten van lichaamsbeweging op de bloeddruk in rust uit meer dan 270 artikelen heeft gehaald. Alle uitkomsten van deze 270 artikelen zijn met elkaar vergeleken. De conclusie van deze studie is dat lichaamsbeweging effectief is om de bloeddruk in rust te verlagen, en dat specifiek isometrische trainingen de beste resultaten laten zien. Ze zagen dat isometrische training de bloeddruk in rust  bij de deelnemers kan verlagen.

Isometrische trainingen bestaan uit oefeningen die statisch worden uitgevoerd. Dat wil dus zeggen dat een oefening een langere tijd vastgehouden moet worden. Een oefening kan er bijvoorbeeld als volgt uit zien: 3x 1 minuut muurzit, waarbij de houding tegen de muur dus statisch wordt vastgehouden.  Andere voorbeelden zijn: een lunge 30 seconden per been in dezelfde positie vasthouden, een plank 1 minuut vasthouden, een zijwaartse plank 30 seconden vasthouden. Door verschillende oefeningen achter elkaar uit te voeren kun je een complete training samenstellen.

Het grote voordeel van deze isometrische trainingen is dat je er weinig tot geen apparatuur of materiaal voor nodig hebt. Het is laagdrempelig uit te voeren en kan gemakkelijk thuis gedaan worden. Zo lukt het makkelijker om een aantal keren per week te bewegen. Sommige onderzoeken durven al voorzichtig te beweren dat 150 minuten per week bewegen gelijk zou staan aan het gebruik van bloeddrukverlagende medicatie. Hier willen wij dan graag voorzichtig mee zijn, maar dat regelmatige lichaamsbeweging positief bijdraagt aan het verlagen van de bloeddruk is een feit!

Wilt u nu graag samen met een fysiotherapeut werken aan het verlagen van uw bloeddruk en daarmee het risico op hart-en vaatziekten verlagen? Neem dan contact met ons op,(024-3580779). We helpen u graag.

Geschreven door Dionne Sloot, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.

Wilt u het hele artikel lezen: Edwards, J. J., Deenmamode, A. H. P., Griffiths, M., Arnold, O., Cooper, N. J., Wiles, J. D., & O’Driscoll, J. M. (2023). Exercise training and resting blood pressure: a large-scale pairwise and network meta-analysis of randomised controlled trials. British journal of sports medicine, 57(20), 1317–1326. https://doi.org/10.1136/bjsports-2022-106503