Fysiotherapie Nijmegen Malden Molenhoek

Sarcopenie

Wat is sarcopenie?

Sarcopenie is een medische term voor leeftijdsgerelateerde spierkracht en spiermassa afname. De spierkracht afname begint al vanaf het 30e levensjaar met zo’n 0,7-1,5% per jaar. Vanaf het 70e levensjaar is dit tot wel 3,5% per jaar. Daarnaast treedt verkorting van de spieren op. Als uw spierkracht onder een bepaalde waarde komt, is het risico groter dat u valt en fracturen oploopt. Dit heeft een fysieke achteruitgang en een verminderde kwaliteit van leven en soms zelfs overlijden tot gevolg. Symptomen die kunnen optreden bij een lage spierkracht zijn bijvoorbeeld merkbaar aan; het moeilijk of niet omhoog kunnen komen vanuit een stoel, moeite met traplopen, zware voorwerpen tillen of moeite met lopen door een ruimte. 

Fysiotherapie voor sarcopenie

Gelukkig is deze spierkracht en spiermassa afname een reversibel proces, maar we moeten er wel wat voor doen! Om de spierkracht afname tegen te gaan – en zelfs weer te vergroten – is een intensieve krachttraining noodzakelijk. 

Onder begeleiding van een van onze geriatrie fysiotherapeuten, bieden wij twee keer per jaar een 8 weken lang durend programma aan. U krijgt 2 keer in de week, gedurende een uur per keer, krachttraining. Daarna zult u 1x in de week moeten blijven trainen, om te onderhouden wat u heeft opgebouwd aan spierkracht. Dit vindt plaats in het Lierdal sportcenter te Molenhoek en op locatie Kanunnink Mijlinckstraat . Daarnaast is op al onze locaties individuele begeleiding mogelijk.  

Disciplines

In dit programma is de diëtist betrokken voor een spiermassa meting en voedingsadvies om spiermassa op te bouwen. De geriatrie fysiotherapeut stelt voor u een programma op om spierkracht op te bouwen en zal u begeleiden tijdens de oefeningen.

Het doel

Het is van belang om zo lang mogelijk mobiel en vitaal te blijven zodat u zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen.

Kosten

In groepsverband: 10 fysiotherapiebehandelingen. Individueel: 18 fysiotherapiebehandelingen. Mogelijk uit uw aanvullende verzekering. 

Als u uw eigen risico nog niet verbruikt heeft dit jaar wordt er ongeveer 80 euro in rekening gebracht, vanuit de basisverzekering, voor de diëtiste. U kunt zich bij ons aanmelden door te mailen naar info@mmfysio.nl of bel 024-3580779, dan kunt u op de groepslijst worden geplaatst of worden ingepland bij een van onze geriatrie fysiotherapeuten voor individuele begeleiding. 

U kunt voor fysiotherapie bij sarcopenie terecht in Nijmegen, Malden en Molenhoek.