Iedereen weet hoe belangrijk het is om een goede werkhouding te hanteren. Zeker wanneer je lange dagen op kantoor maakt. Drukte en stress van deadlines liggen op de loer. En ´eventjes´ iets afmaken duurt vaak net iets langer dan gedacht. Zonder dat je het door hebt, zit je voorover gebogen met je gezicht bijna tegen het scherm. Het werkt voor je gevoel misschien lekkerder maar na een tijdje wordt je herinnerd dat dit niet zo prettig is. Je nek en schouders beginnen pijn te doen. Je hebt een lange tijd in dezelfde houding gezeten. Doe dit niet te vaak. Zo krijg je structureel last van je nek en schouders.
Waarom een ergonomische houding?
Door een langere tijd in een niet ergonomische houding te zitten kunnen er spanningen in de nek en schouder ontstaan. Zonder dat je het door hebt zijn je schouders opgetild en zit je voorover gebogen over het bureau. Ook staat je nek naar voren. In alle gevallen staat er voor langere tijd spanning op de spieren. Door continu spanning in de spieren worden deze minder makkelijk doorbloed. Het afvoeren van de afvalstoffen in de spieren wordt verhinderd en vervolgens ervaar jij zeurende spierklachten of spanningen in de nek.
Een ergonomische werkomgeving
De eerste stap om nekklachten te voorkomen is het creëren van een ergonomische werkomgeving. Hierbij kan je denken aan een volledig instelbare bureaustoel of hoog-laag bureau. Tijdens het zitten is het belangrijk dat de voeten volledig op de grond geplaatst kunnen worden met de knieën in een hoek van 90 graden. Het beeldscherm dient geplaatst te worden op 50 tot 70 cm van ogen en op ooghoogte, waardoor er niet omhoog of omlaag gekeken hoeft te worden. En plaats het toetsenbord recht voor. Bij het gebruik van de muis kan het prettig zijn om ondersteuning te hebben onder de pols. Moet er buitengewoon veel worden geklikt tijdens het werk? Dan kan je nog denken aan een speciale ergonomische muis. Tot slot mogen de ellebogen op de armsteunen rusten. Kijkt u voor meer tips ook eens naar dit filmpje.
Pauzeren
Het is verstandig om mini-breaks te plannen tijdens het werk. Dwing jezelf staan en zitten af te wisselen. Bijvoorbeeld door regelmatig wat te drinken te halen of iets te overleggen met een collega. Zo blijf je niet te lang in dezelfde houding werken. Probeer dit kort om de 20 minuten. Dit kan gecombineerd worden met wat rekoefeningen van de nek en schouders om extra ontspanning te creëren.
Telefoneren
Krijg je een telefoontje waarvoor een PC niet noodzakelijk is. Gebruik dan dit moment om op te staan en al lopend het gesprek te voeren. Bij een lang gesprek kan je de telefoon verraderlijk lang aan het oor houden. Kies er in dit geval dan voor om gebruik te maken van een headset, bluetooth oortjes of de speaker van de telefoon.
Fysiotherapie en nekklachten
Heb je de nekklachten helaas niet weten te voorkomen? Dan staan wij voor jou klaar. Samen onderzoeken we welke factoren een rol spelen bij de nekklachten. Op basis daarvan vormen we in overleg het meest geschikte behandelplan en adviseren we je indien nodig over jouw werkhouding. Ervaart u nekklachten neem dan telefonisch contact op via 024-3580779 of maak je afspraak online via www.mmfysio.nl.