Ga naar de inhoud

Een conservatief revalidatietraject bij een voorste kruisband blessure

Kruisbandblessure

Eén van de meest voorkomende blessures bij teamsporters is een voorste kruisbandscheur. Meestal ontstaat deze blessure als gevolg van een overstrekking of verdraaiing van de knie. Opvallend genoeg gebeuren de meeste ongelukken op het moment als de sporter niet in duel is met de tegenstander. Het gebeurt vaker dat de voet blijft staan en de sporter zich verstapt of verdraaid. Na het ongeval wordt er vaak middels verschillende testen door een fysiotherapeut vastgesteld wat de ernst van de blessure is. Om de gradatie van de kruisbandscheur te bepalen is een MRI nodig, hierbij kan er zichtbaar gemaakt worden of het gaat om een volledige scheur of eventuele verrekking.

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar revalidatie methodieken van een voorste kruisbandletsel. Onderzoek laat zien dat zowel operatief ingrijpen als direct na de blessure conservatief revalideren gunstige uitkomsten biedt om de sporter weer te laten sporten. Bij een conservatief revalidatietraject zal een sporter onder begeleiding van een fysiotherapeut stapsgewijs opbouwen tot volledige terugkeer van de desbetreffende teamsport. Hierbij hoeft een sporter dus niet geopereerd te worden.

Een recent gepubliceerd artikel heeft 21 artikelen doorgenomen en alle conservatieve revalidatie mogelijkheden beoordeeld. De beste revalidatie methode volgens het artikel is het toepassen van een gevarieerde trainingsprogramma voor het gehele been. Waarbij veel aandacht is voor het versterken van de spieren, maar zeker ook het versterken en vergroten van balans en stabiliteit.

Krachttraining bij kruisbandletsel

Dit artikel laat zien dat het beste resultaat bereikt wordt als de krachttraining bestaat uit open- en gesloten oefeningen. Onder open-oefeningen verstaan wij bewegingen die niet volgens eenzelfde manier uitgevoerd moeten worden in een apparaat. Dit houdt in dat een optimaal programma bestaat uit verschillende oefeningen op fitnessapparaten maar ook open-oefeningen, zoals uitvalspassen en step up. En een krachttraining met een barbell (stang) met zware gewichten die op een veilige en correcte manier uitgevoerd moet worden. Een fysiotherapeut kan u helpen bij het aanleren van een correcte manier van bewegen en het opbouwen van het krachtprogramma.

Balans en stabiliteit bij kruisbandletsel

Hiervoor is een andere type training vereist, we spreken hier over propriocepsis training en neuromusculaire training. Dat wil zeggen, dat de zenuwaansturing en coördinatie geactiveerd en getraind moet gaan worden. Dit houdt bijvoorbeeld in dat een sporter na een zware krachttraining ook nog verschillende balans en stabiliteit oefeningen moet uitvoeren. Een concreet voorbeeld kan zijn door met een been op een balanskussen te gaan staan terwijl u een voetbal hoog houdt in de lucht. Of een slalom parcours waarbij een sporter een waterzak op de rug draagt. Wederom kan een fysiotherapeut u hier goed bij helpen en ondersteunen.

Preventie:

Tot slot laat onderzoek zien dat een trainingsprogramma met kracht-, sprong-, wendbaarheid- en lenigheidsoefeningen, de kans op het oplopen van een kruisbandscheur kan verkleinen. Hiervoor is het ook aan te raden om al deze elementen in uw trainingsprogramma toe te voegen.

Geschreven door Dionne Sloot fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.

Wilt u het hele artikel lezen: Culvenor, A. G., Girdwood, M. A., Juhl, C. B., Patterson, B. E., Haberfield, M. J., Holm, P. M., … & Crossley, K. M. (2022). Rehabilitation after anterior cruciate ligament and meniscal injuries: a best-evidence synthesis of systematic reviews for the OPTIKNEE consensus. British Journal of Sports Medicine, 56(24), 1445-1453.