Ga naar de inhoud

Hamstringblessures bij atleten

Hoe weet ik dat ik een hamstring blessure heb?

Een veelvoorkomende hamstring blessure bij sporters ontstaat acuut en gaat gepaard met een plotselinge pijnscheut aan de achterkant van het bovenbeen. Hierbij zijn naar verwachting wat vezels van de hamstring spier beschadigd/gescheurd, dit noemen we een spierscheur. Echter zien we vaker in de praktijk dat een hamstring blessure ontstaat als gevolg van een overbelasting en dat dit niet gepaard gaat met een spierscheur. Om verder uitleg te geven over een hamstring scheur, zien we dat deze blessure meestal ontstaat tijdens een sprint of bij het schieten van een bal. Daarom zien we bij sporten zoals atletiek, voetbal, rugby de meeste hamstring blessures ontstaan. Onderzoek laat zien dat een sporter per 1000 uur aan training drie tot vier hamstring blessures oploopt. 

Gradaties van een hamstring blessure

Een hamstringblessure is op te delen in drie gradaties, oplopend van een milde spierscheur tot complete scheur van de spier.

Graad 1) Hier zien we dat de hamstring iets gevoelig is tijdens sporten, maar er weinig pijn wordt ervaren tijdens de dagelijkse activiteiten.

Graad 2) Hier zien we dat de sporter een aantal dagen moeite en pijn heeft met dagelijkse activiteiten, wandelen gaat moeizaam maar is wel mogelijk in het begin.

Graad 3)  Hier zien we een complete scheur van de spier, dit gaat gepaard met verlies van functie en veel moeite met de dagelijkse activiteiten, wandelen is bijna niet mogelijk in het begin.

Hoe lang duurt het voordat ik weer hersteld ben?

Gemiddeld genomen zien we dat de meeste sporters binnen zes weken weer hersteld zijn van een hamstring blessure. Echter hangt dit wel samen met de ernst van de blessure, hoe hoger de gradatie hoe langer het herstel zal duren. Bij het grootste gedeelte van de sporters zien we dat na één tot twee weken de pijn en stijfheid in de hamstring verdwenen is en dat dagelijkse activiteiten weer pijnvrij mogelijk zijn. Tijdens het herstel is het belangrijk om de hamstring te versterken en weer soepel te krijgen. Onderzoek laat zien dat krachtoefeningen en stretch-oefeningen bijdragen aan het herstel van de hamstring en de kans op het opnieuw oplopen van de blessure doen verminderen.

Onderzoekers adviseren om aandacht te besteden aan de volgende drie elementen in een warming-up om hamstring blessures te voorkomen. Ten eerste, het rekken van de hamstring spieren. Ten tweede, veel balans- en stabiliteitsoefeningen doen.  Ten derde, sportspecifieke warming up vormen zoals,  loopscholing, versnellingen en korte warming up sprintjes.

Geschreven door Dionne Sloot fysiotherapeut en bewegingswetenschapper io.

Wilt u het hele artikel lezen:

Martin, R. L., Cibulka, M. T., Bolgla, L. A., Koc Jr, T. A., Loudon, J. K., Manske, R. C., … & Dauber, J. A. (2022). Hamstring Strain Injury in Athletes: Clinical Practice Guidelines Linked to the International Classification of Functioning, Disability and Health From the Academy of Orthopaedic Physical Therapy and the American Academy of Sports Physical Therapy of the American Physical Therapy Association. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 52(3), CPG1-CPG44.