Ga naar de inhoud

Onderzoek toont aan: Fysiotherapie bij etalagebenen in Nederland op wereldniveau!

In zowel nationale als internationale richtlijnen wordt geadviseerd etalagebenen niet standaard te opereren, maar eerst zes maanden gespecialiseerde fysiotherapie te geven. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat deze aanpak in Nederland goed wordt opgevolgd. In de meerderheid van de gevallen wordt er zelfs een operatie door voorkomen. Eerder onderzoek toont aan dat hiermee 33 miljoen euro aan zorgkosten wordt bespaard.

In Nederland wordt maar liefst 87 procent van de patiënten met etalagebenen primair behandeld met ‘gesuperviseerde looptherapie’. In de omliggende landen ligt dat percentage veel lager en soms is deze behandeling niet of nauwelijks beschikbaar. 83 procent van de door de fysiotherapeut of oefentherapeut behandelde patiënten was na vijf jaar nog steeds niet gedotterd of geopereerd. Daarentegen moest ruim een kwart van de patiënten, die aanvankelijk geen looptherapie kregen, maar gedotterd of geopereerd werden, binnen vijf jaar opnieuw een ingreep ondergaan.

Etalagebenen ontstaan na verkalking van de slagaders in de benen. Hierdoor krijgen mensen te weinig zuurstofrijk bloed in de beenspieren, wat leidt tot pijn bij het lopen. Alleen met rust verdwijnt de pijn. Patiënten doen vaak of ze etalages kijken om de pijn te verhullen. Vandaar de term etalagebenen. De wetenschappelijke naam is claudicatio intermittens.

Alhoewel bij etalagebenen de slagaders in de benen zijn verkalkt, betekent dit niet dat de overige slagaders in het lichaam niet zijn aangetast. Slagaderverkalking wordt daarom ook wel een systeemziekte genoemd: alle slagaders in het lichaam kunnen worden getroffen. Zo kunnen bijvoorbeeld de kransslagaders, die het hart van bloed voorzien, en de halsslagaders, die de hersenen van bloed voorzien, zijn aangetast. Dit kan leiden tot verschillende uitingsvormen en klachten, maar de onderliggende oorzaak is identiek: het dichtslibben van de slagaders.

Een gezonde leefstijl is erg belangrijk voor het voorkomen van slagaderverkalking. Te denken valt aan stoppen met roken, voldoende bewegen, gezonde voeding en zorgen voor een gezond cholesterolgehalte.

Binnen onze praktijk zijn Saskia Broekate-Degen en Lieke Elbers gespecialiseerd in de behandeling van etalagebenen. Zij kunnen u begeleiden tijdens de looptherapie en het bereiken van een gezonde leefstijl.

Heeft u klachten van pijn in de benen, die na even stilstaan weer wegtrekt? Laat het onderzoeken bij de huisarts. Met een verwijzing van de huisarts of vaatarts krijgt u 37 behandelingen vergoed uit de basisverzekering. Kijk voor meer informatie over etalagebenen op www.etalagebenen.nl

bron: Medicalfacts, Janine Budding, Catharina ziekenhuis, Chronisch Zorgnet