In de wereld van sport of alledaagse activiteiten is een schouder uit de kom helaas geen zeldzaam verschijnsel. Het kan iedereen overkomen, of je nu een sporter bent tijdens een wedstrijd of gewoon een misstap maakt tijdens een wandeling. Een schouder uit de kom is een vervelende ervaring. In de meeste gevallen gebeurt dit zoals wij dit noemen met een trauma moment, een acuut ontstaansmoment met een val bijvoorbeeld. In de meeste gevallen met een gestrekte arm naar voren. Hierbij kan het schoudergewricht uit de kom schieten. Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad, als deze twee botten te ver van elkaar raken, noemen wij dit uit de kom, of te wel een schouderluxatie. Een schouderluxatie komt het meest voor bij mannen tussen de 21-30 jaar en bij vrouwen tussen de 61-80 jaar.
Een schouderluxatie is meestal erg pijnlijk en het lukt in de meeste gevallen niet om de schouder zelf weer in de kom te zetten. Hiervoor kan het ziekenhuis of de huisartsenpost helpen. Meestal behandelen ze deze blessures zonder operatie. En krijg je het advies om naar een fysiotherapeut te gaan. Gelukkig biedt fysiotherapie een effectieve aanpak voor het herstel na dit pijnlijke letsel. In deze blog duiken we dieper in de beste benaderingen voor het behandelen en revalideren van een uit de kom geschoten schouder. Wat zegt de wetenschap over de beste aanpak hiervoor?
We weten dat het herstel hiervan kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Afhankelijk van de leeftijd, fitheid en specifieke doelen die er gesteld worden. Elke revalidatie besteedt wel aandacht aan het herwinnen van de beweeglijkheid van de schouder, vermindering van de pijnklachten en hervatten van dagelijkse werkzaamheden. Krachtoefeningen met verschillende fitnessapparatuur wordt aangeboden om de schouder weer op oude kracht te krijgen. Echter, recent onderzoek laat zien dat naast deze standaardmethode het van belang is om ook je brein te trainen tijdens deze revalidatie.
Het onderzoek heeft twee groepen schouderluxatie revalidanten met elkaar vergeleken. Waarbij groep 1 een krachtprogramma kreeg om voornamelijk de spierkracht op te trainen en werd groep 2 naast de krachtoefeningen ook neuromusculair getraind. Neuromusculair wil zeggen dat het uitdagende oefeningen zijn waarbij je ook je zenuwstelsel en brein traint. Bijvoorbeeld oefeningen met dubbeltaken. Je moet een bal gooien en vangen terwijl je rekensommen maakt, of je moet op een balansbord staan en je schouder oefeningen uitvoeren.
Beide revalidatie groepen hebben dit zes weken lang, driemaal per week moeten uitvoeren. Aan het einde van het traject hebben ze de resultaten met elkaar vergeleken. Ze keken naar pijn, sport of werk hervatting en of er nog een operatie nodig bleek te zijn omdat de schouder niet voldoende hersteld was. Naast dat groep 2 (kracht en neuromusculaire training) betere resultaten liet zien op dagelijkse functie en pijn, is het ook nog zo dat de helft minder mensen alsnog een operatie nodig hebben. Andere positieve verschillen waren sneller terugkeren op het werk, iets minder pijnklachten hebben en sneller dagelijkse dingen kunnen doen in huis of lichte sportactiviteiten op kunnen pakken.
Wil je hier meer over weten, je kunt het altijd aan je fysiotherapeut vragen.
Geschreven door Dionne, Bewegingswetenschapper en fysiotherapeut bij MMfysio.
Wil je het hele artikel lezen, dit is de referentie: Eshoj, H. R., Rasmussen, S., Frich, L. H., Hvass, I., Christensen, R., Boyle, E., Jensen, S. L., Søndergaard, J., Søgaard, K., & Juul-Kristensen, B. (2020). Neuromuscular Exercises Improve Shoulder Function More Than Standard Care Exercises in Patients With a Traumatic Anterior Shoulder Dislocation: A Randomized Controlled Trial. Orthopaedic journal of sports medicine, 8(1), 2325967119896102.