Ga naar de inhoud

Pijnvermindering door dans bij chronische pijnklachten

Sinds twee jaar is er bij MMfysio de mogelijkheid om via dans/beweging op muziek te werken aan klachten die je ervaart. Via dansante fysiotherapie ga je aan de slag met de problemen die je zowel fysiek als mentaal ervaart en die je belemmeren in het dagelijks leven. Maar waarom kan dans daar dan bij helpen?

Volgens een onderzoek van Hickmann et al (2022) kan dans bijdragen aan vermindering van pijn en verbetert het de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er veranderingen in de lichaamssamenstelling (vet, spier, botten en water), bloed biomarkers en musculoskeletale functies te zien bij mensen met chronische pijnklachten die aan dans doen. Het kan stress en pijn verminderen door een verandering in emotie, lichaamsbewustzijn en fysieke mogelijkheden.

Dans stelt je namelijk in staat om je creatief, emotioneel en fysiek te uiten. Dat kan ervoor zorgen dat stress en angsten verminderen en je stemming verbetert. Als je creatief bezig bent komt er dopamine vrij, een stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. En als je fysiek bezig bent komt er serotonine vrij, een stof die je stemming reguleert. Dus naast dat je fysieke voordelen kan ervaren, zorgt het ook voor een verbetering van mentale functies. Met name voor mensen met chronische pijnklachten kan dit veel effect geven op vermindering van de ervaren pijn.

Ervaar je chronische pijnklachten en wil je via deze vorm van fysiotherapie aan de slag gaan met jouw doelen en werken aan pijnvermindering? Maak dan een afspraak via onze administratie. Mail naar info@mmfysio.nl of bel met 024-3580779.

Wil je het hele artikel lezen, dit is de referentie: Hickmann, B., Pourkazemi, F., Pebdani, R.N., Hiller, C.E., Fong Yan, A. (2022). Dance for chronic pain conditions: A Systematic Revies. Pain Medicine. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9714531/