Scheenbeen klachten is een veelvoorkomende blessure die optreedt bij sporters en in het bijzonder bij hardlopers. Maar liefst 13 tot 20% van de hardlopers heeft weleens te maken gehad met scheenbeenklachten, ook wel shin splints genoemd. In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op shin splints, wat zijn de oorzaken en wat zijn preventieve maatregelen?
Om deze vragen te beantwoorden heb ik het artikel van Menendez uit 2020 gebruikt. In dit artikel zijn verschillende wetenschappelijke studies geanalyseerd die zich specifiek richten op shin splints bij beginnende en recreatieve hardlopers. De belangrijkste resultaten van dit artikel heb ik voor jullie samengevat in deze blog.
Hoe herken ik shin splints?
Shin splints, ook wel bekend als medial tibial stress syndrome, verwijst naar pijn en irritatie aan de rand van het onderbeen, aan de binnenzijde van het scheenbeen. Het woordje stress heeft er mee te maken met dat de pijnklachten waarschijnlijk veroorzaakt worden door een overbelasting van de scheenbeenspieren, en het onderbeen dat de tibia wordt genoemd.
Symptomen van shin splints:
De symptomen van shin splints variëren van mild tot ernstig en kunnen belemmeren bij dagelijkse activiteiten of tijdens het hardlopen. Enkele veelvoorkomende symptomen bij hardlopers zijn:
- Pijn langs de binnenkant van het scheenbeen, dat verergert tijdens het hardlopen.
- Zwelling en pijn langs het scheenbeen.
- Moeite met lopen of hardlopen vanwege de pijn.
- Spierzwakte in het onderbeen.
Oorzaken van shin splints:
Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van shin splints. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn:
- Overbelasting: Plotselinge toename van trainingsintensiteit, duur of frequentie kan het risico op shin splints verhogen.
- Slecht schoeisel: Het dragen van schoenen zonder voldoende demping of ondersteuning kan extra stress op de onderbeen spieren en botten geven. Dus de kans op shin splints verhogen.
- Verkeerde looptechniek: Een slechte loopstijl, zoals overmatig landen op de hielen kan de kans op shin splints vergroten.
- Zwakke spieren: Onvoldoende kracht in de spieren van het onderbeen, voet en heup kan het risico op blessures verhogen.
- Een hogere body mass index (BMI) kan de kans verhogen op het krijgen van shin splints.
Preventieve maatregelen:
Gelukkig zijn er verschillende preventieve maatregelen die kunnen helpen bij het voorkomen van shin splints:
- Bouw de trainingsintensiteit geleidelijk op: Vermijd plotselinge veranderingen in je trainingsschema en geef je lichaam de tijd om zich aan te passen.
- Draag geschikte schoenen: Kies schoenen die passen bij jou en zorg voor voldoende demping en ondersteuning.
- Verbeter je looptechniek: Werk aan een goede hardlooptechniek en vermijd een harde landing.
- Doe spierversterkende oefeningen: Versterk de spieren in je benen en enkels om de schokabsorptie te verbeteren. Hier kan een fysiotherapeut je eventueel bij helpen.
- Luister naar je lichaam: Negeer de eerste tekenen van pijn niet. Rust uit als dat nodig is en maak een afspraak met een fysiotherapeut als de pijn aanhoudt.
Conclusie:
Shin splints kunnen vervelend zijn, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kun je deze blessure overwinnen en terugkeren naar het hardlopen. Vergeet niet dat een geleidelijke trainingsopbouw, goede schoenen en versterkende oefeningen essentieel zijn om shin splints te voorkomen. Luister naar je lichaam, geef het de rust die het nodig heeft bij pijn aan de schenen. Als de pijn toch aanhoudt neem contact op met een fysiotherapeut, hij of zij kan jou helpen met het behandelen van deze blessure.
Geschreven door Dionne Sloot, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper.
Wilt je het hele artikel lezen? Menéndez, C., Batalla, L., Prieto, A., Rodríguez, M. Á., Crespo, I., & Olmedillas, H. (2020). Medial Tibial Stress Syndrome in Novice and Recreational Runners: A Systematic Review. International journal of environmental research and public health, 17(20), 7457. https://doi.org/10.3390/ijerph17207457