Ga naar de inhoud

Een geweldig atletiek avontuur

Nijmegen -> Berlijn -> Doha -> Nijmegen dat was mijn reis, van 26 september tot 7 oktober, als fysiotherapeut bij twee prachtige atletiek evenementen. 

Berlijn marathon

Sinds mei j.l. heb ik de begeleiding van Kenenisa Bekele intensiever op mij genomen. Dit doe ik uiteraard met een team van mensen, waaronder collega Tobias en voedingsspecialisten, trainers, managers, orthopeed en een sportarts. Wellicht hebben sommigen van jullie Kenenisa in onze praktijk gezien in de periode van midden mei tot juli. Toen verbleef hij in Nijmegen en was hij dagelijks in onze praktijk te vinden. Het eerste doel was om een mooie marathon in Berlijn te lopen. Vorig jaar liep een andere atleet van het NN Running Team, Eliud Kipchoge, daar een wereldrecord in: 2:01:39. Dit is dezelfde atleet die op 12 oktober als eerste man ooit onder de twee uur heeft gelopen op de marathon.

In de voorbereidingen ben ik in augustus bij Kenenisa geweest in Addis Ababa (Ethiopie). In Berlijn was ik ook aanwezig voor alle NN Running Team atleten. Naast Kenenisa waren er nog zes atleten van het team. Het is erg mooi om te zien dat er een teamgevoel begint te ontstaan onder de atleten, Kenianen en Ethiopiërs die normaal gesproken zeer concurrerend en competitief ten opzichte van elkaar zijn. Ze voelden zich samen met ook nog een Amerikaan één team. Uiteraard blijft er voldoende competitie onderling, maar dat zie ik altijd binnen teams als de wedstrijd er aan komt. 

Op de wedstrijddag gingen we met z’n allen met de bus naar de start waar alle atleten in een tent verzamelen om de laatste voorbereidingen te doen. Een heksenketel, iedereen loopt door elkaar en doet zijn eigen warming-up. De een is aan het stretchen de ander loopt veel warm, een ander is enorm nerveus aan het huppelen of zit ontspannen op een bankje. Ook zijn er atleten die er een sport van maken om als laatste klaar te zijn en bijna de start missen. Je snapt het wel, veel stress en gedoe vlak voor de start van zo’n belangrijke marathon. Berlijn is één van de Marathon Majors.

Tijdens de wedstrijd bleek al snel dat de kopgroep met 5 atleten op wereldrecord tempo liep met daarin drie mannen van het NN Running team, waaronder Kenenisa. Het wedstrijdverloop was erg spannend: kunnen ze het tempo volhouden, wie valt eraf etc. Ook liepen vanaf 27 kilometer twee atleten weg uit het groepje, waarna ze na een aantal kilometer weer ingehaald werden door Kenenisa. Hij liep zeer goed door en finishte twee seconden boven het wereldrecord, namelijk 2: 01:41!

Uiteraard zijn we hier erg tevreden over, maar die twee seconden hebben een bittere nasmaak. Nadat we daarvan bijgekomen waren ontstond er veel energie om, met een nog betere voorbereiding, een poging te doen voor een snellere tijd. We zijn meteen begonnen met plannen maken. 

WK Atletiek

Vervolgens ben ik op 1 oktober naar Doha (Qatar) gevlogen voor het WK Atletiek. Ook nu was ik mee met Global Sports Communication. Dit in tegenstelling tot de afgelopen tien jaar waarin ik mee ging naar de grote toernooien met de Nederlandse Atletiekunie. Ik had nu erg veel vrijheid om samen met twee andere fysiotherapeuten de toppers van het team te begeleiden. Het team bestaat uit vele nationaliteiten die verblijven in verschillende hotels. De wedstrijden waren door de warmte in Doha allemaal s ’avonds of s ’nachts. Hierdoor kon overdag veel geregeld worden: trainen, blessurebehandeling, overleg, voorbereidingen etc. Bijzonder aan deze wedstrijd in Doha, was dat het erg warm is, waardoor een topsportprestatie leveren een behoorlijke aanslag op je fysieke gestel is. Daarvoor hebben we maatregelen genomen zoals: veel binnen blijven in de airco en zorgen voor koeling. Ook was in het wedstrijd stadion een airco-systeem geplaatst, waardoor de temperatuur constant net boven de 20 graden bleef. Normaal gesproken wordt de warming-up op een buitenbaan gedaan, maar naast het stadion stond een indoorhal, met natuurlijk ook airco, waar de meeste atleten hun warming-up deden. De mensen in Doha zijn zeer behulpzaam en vriendelijk. Ondanks het moeilijke klimaat was het in Doha dus goed. Er konden door al deze maatregelen veel zeer goede prestaties geleverd worden. Een aantal goede prestaties van ons team waren: Sifan Hassan (tweemaal goud), Joshua Cheptegei (goud, meerdere keren winnaar van 7heuvelenloop), Halimah Nakaayi (goud, drie maanden in Nijmegen geweest en begeleidt door o.a. collega Tobias). Dit was voor het team GSC het meest succesvolle WK met acht gouden medailles, zes zilveren en zes bronzen. We zouden in het landenklassement tweede geworden zijn.

Soms is het reizen en de begeleiding door mij en mijn collega’s een belasting op onze praktijk. Mijn collega’s, de dames van de administratie en ook mijn patiënten. Ik ben regelmatig afwezig en daar  moet veel voor geregeld en overgenomen worden. Dat is niet altijd leuk maar levert wel mogelijkheden op om met interessante mensen te werken en mooie ervaringen op te doen. Ik werk met de beste collega’s tijdens allerlei evenementen en heb daardoor veel contacten. Daarbij leer ik erg veel en heb ik een enorm netwerk opgebouwd. Deze lessen en contacten kan ik mooi weer meenemen en delen met mijn collega’s en passen we dan ook toe bij alle andere patiënten. 

Ik ben zeer dankbaar dat onze praktijk mee mag werken aan het voorbereiden en begeleiden van zulke mooie prestaties. Ik kijk uit naar de volgende avonturen!