Ga naar de inhoud

Dansante fysiotherapie

Dansante fysiotherapie

Sinds enige tijd is er de mogelijkheid om op een andere manier in behandeling te gaan, namelijk door middel van dansante bewegingen op muziek. Fysiotherapeute Manouk heeft zowel de opleiding fysiotherapie als Docent Dans gevolgd en is aan de slag gegaan om deze twee werelden met elkaar te verbinden. Het doel is niet om te leren dansen, maar om fysiotherapeutische doelstellingen te behalen door middel van elementen van dans en muziek. Maar wat is Dansante Fysiotherapie precies?

Een stukje geschiedenis

Dansante fysiotherapie is gebaseerd op de Laban/Bartenieff Bewegingsanalyse. Rudolf von Laban (1879) was de grondlegger van de Europese Moderne dans. Hij was danser, choreograaf, beeldende kunstenaar en bewegings-onderzoeker. Hij beschreef de driedimensionale ruimte van onze menselijke bewegings-acties, ook wel de ‘kinesfeer’ genoemd. Irmgard Bartenieff (1900) was een student van Laban. Zij was fysiotherapeute en paste de ontwikkelingsprincipes en theorie van Laban toe bij haar patiënten en heeft zo de connectie gemaakt tussen fysiotherapie en dans.

Wat houdt Dansante Fysiotherapie in?

Bij dansante fysiotherapie worden elementen van dans (met ondersteuning van muziek) ingezet om het coördinatief bewegen en het lichaamsbewustzijn van de patiënt te verbeteren. Het doel van dansante fysiotherapie is het verbeteren van kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en snelheid, maar ook het bevorderen van functioneel bewegen bij alledaagse activiteiten en werk. Het heeft dus niet als doel om te leren dansen, maar om fysiotherapeutische doelstellingen te behalen door middel van elementen van dans en muziek.

Breed inzetbaar

Dans wordt momenteel al veel ingezet bij Parkinson. Zo bieden wij in de praktijk een Parkinson & Dansgroep. Echter is er nog veel meer mogelijk. Bij patiënten met overmatige spierspanning of chronische pijn kan het eveneens uitkomst bieden. Zelfs bij patiënten met een schouder,- rug,- enkel en knieblessure die op een andere manier aan herstel willen werken kunnen terecht bij deze vorm van fysiotherapie. Het bewegen neemt door gebruik te maken van dansante elementen namelijk niet alleen in kwaliteit toe, maar geeft ook een plezierige ervaring. Zo werkt u aan uw gezondheid met FysioDans

Heeft u klachten en wilt u hier op een vernieuwende manier mee aan de slag gaan? Maak
dan een afspraak bij onze administratie. Manouk kijkt er naar uit om met u aan de slag te gaan!