Fysiotherapie Nijmegen Malden Molenhoek

Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam, bijvoorbeeld de benen. U merkt dat onder andere aan een strakke, gespannen huid, pijn en tintelingen en een zwaar, vermoeid gevoel in het betreffende lichaamsdeel.

Oedeem kan het gevolg zijn van een verstoring in het lymfesysteem, een samenhangend systeem van lymfeklieren en lymfevaten, dat afvalstoffen uit ons lichaam afvoert. Het kan ook het gevolg zijn van defecten in de aderen of het hart. Dan is er naast oedeem vaak ook sprake van andere symptomen, zoals spataderen, nachtelijke spierkrampen of vermoeide benen bij het staan.

Oedeem maakt bewegen moeilijker en zwaarder. Een fysiotherapeut kan het oedeem helpen verminderen door twee soorten behandelingen:

Manuele lymfedrainage

Dit zijn milde massagetechnieken, gericht op het stimuleren van de afvoer van lymfevocht en het beter laten functioneren van het lymfesysteem. Ter ondersteuning krijgt u oefeningen die u zelf kunt doen. Verder kan de fysiotherapeut tape, zwachtels of elastische kousen gebruiken om het oedeem te verminderen.

Oedeemtherapie

Door speciale handgrepen kan de fysiotherapeut de vochtafvoer stimuleren. De therapie wordt ondersteund door zwachtelen en eventueel een elastische kous.

Behandelaar

Lieke Elbers en Dominique Schretlen

Praktische informatie

Oedeemtherapie valt vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De behandelingen 1 t/m 20 vallen (gedeeltelijk) onder de aanvullende verzekering, afhankelijk van de voorwaarden van de aanvullende verzekering.

U kunt voor oedeemtherapie terecht in Nijmegen, Malden en Molenhoek.